Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε στο παραλιακό τόξο η καταραμένη πετρελαιοκηλίδα, η οποία κατέστρεψε την εμφάνιση του Πρωθυπουργού μας στη ΔΕΘ –αλλά αυτό είναι πραγματικά το λιγότερο. Με ενδιαφέρουν αρκετά και οι ειδήσεις που βγαίνουν σιγά σιγά για την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία κατηγορείται ως κύρια υπεύθυνη για την καταστροφή. Προχθές άκουσα και τον ιδιοκτήτη της Θοδωρή Κουντούρη να μιλάει για όσα έγιναν, κατηγορώντας ως υπεύθυνο για την καταστροφή ένα άλλο πλοίο, που κατά τη γνώμη του μόλυνε το λιμάνι του Περάματος όταν ρυμουλκήθηκε κ.λπ., κ.λπ.
Ποιος
Από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το όνομα Θοδωρής Κουντούρης μου ακούστηκε γνωστό: μεταξύ μας, δεν θα μπορούσα να φανταστώ καταστροφή στην Ελλάδα χωρίς κάποιος από τους εμπλεκόμενους (έστω αδίκως…) να μην έχει σχέση με το ελληνικό μας ποδόσφαιρο. Αφού μίλησα με κάνα δυο φίλους, θυμήθηκα ότι ο Θοδωρής Κουντούρης είναι ο πρώην πρόεδρος του ιστορικού Περαμαϊκού, τον οποίο για χρόνια υπηρέτησε, πριν τον κερδίσουν οριστικά η ναυτιλία και η διακίνηση πετρελαίου.
Θητεία
Κάποιος θα πει ότι ίσως ήταν καλύτερα για τον ίδιο να μείνει στο ποδόσφαιρο –αν αποδειχτεί ότι το καράβι του είναι υπεύθυνο για την πετρελαιοκηλίδα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αν είχε ασχοληθεί πιο πολύ με το ποδόσφαιρο, θα γλίτωνε ο Σαρωνικός. Ομως και στο ποδόσφαιρο, η θητεία του δεν έχει συνδυαστεί με θριάμβους. Επί των ηρωικών ημερών του, ο συμπαθής Περαμαϊκός υπήρξε πρωταγωνιστής στα μεγαλύτερα επεισόδια που έχουν γίνει στην ιστορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου –μιλάω για επεισόδια καταγεγραμμένα και όχι για μύθους και θρύλους.
Δυναμίτες
Τον όχι και τόσο μακρινό Μάιο του 2012, ο Περαμαϊκός και η Πεύκη έπαιξαν αγώνα μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Το παιχνίδι πέρασε στην Ιστορία ως ένα από τα πιο βίαια στο ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το παιχνίδι διακόπηκε στο 87′ και ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της γηπεδούχου ομάδας. Μύριζε μπαρούτι από την αρχή και είχε διακοπεί στο 25ο λεπτό, όταν στην εξέδρα οπαδοί του Περαμαϊκού συνεπλάκησαν με φιλάθλους της Πεύκης. Το κυρίως πιάτο ήρθε βέβαια αργότερα: λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα, καμιά πενηνταριά κρανοφόροι με μηχανές έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το γήπεδο κι έδωσαν πραγματική μάχη με οπαδούς των γηπεδούχων που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν να μπουν στο γήπεδο. Επεσαν φυσικά πέτρες και από τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα, αλλά είχαμε και ρίψεις δυναμιτών (!) και καπνογόνων εξαιτίας των οποίων έπιασε φωτιά ένα πεύκο του γηπέδου και χρειάστηκε να φτάσουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για να την κατασβήσουν προτού εξαπλωθεί –η περιοχή έχει πολλά πεύκα. Οι κρανοφόροι μπήκαν τελικά στο γήπεδο, τα έσπασαν κι έφυγαν ανενόχλητοι.
Ρεπορτάζ
«Στο πέρασμά τους άφησαν πίσω έναν μαχαιρωμένο στον μηρό, έναν σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι και δύο ακόμα χτυπημένους» διαβάζω στα ρεπορτάζ της εποχής. Ο διαιτητής Βράκας διέκοψε τον αγώνα, ενώ έκπληκτος από τα όσα συνέβησαν ο πρόεδρος του Περαμαϊκού Θοδωρής Κουντούρης ακούστηκε να λέει ότι θα παραιτηθεί, κάτι ωστόσο, που δεν έγινε. Μάλιστα ο πρόεδρος, που παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας, με σχετικές δηλώσεις υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για όσα συνέβησαν. Γενικά ο άνθρωπος μάλλον είναι ένα θύμα της μοίρας κι απλά τα άστρα τον μπλέκουν άδικα με καταστροφές.
Εμπόριο
Να με κάψει ο Θεός που σκέφτομαι όπως σκέφτομαι, αλλά ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου μπας και βρήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου τίποτα άλλους που να τον βοήθησαν να μεγαλώσει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του; Οι άνθρωποι γίνονται φίλοι πρώτα πρώτα αν έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Το ποδόσφαιρο, τα καράβια, το πετρέλαιο, το εμπόριο του κ.λπ., κ.λπ.

Πούλμαν
Πάντως εξ όσων διαβάζω δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, αφού μετά τον Κουρουμπλή και ο Δρίτσας μάς καθησύχασε ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πετρελαιοκηλίδα και όλα θα πάνε καλά. Οσο κρατάει αυτή η παράξενη φθινοπωρινή ζέστη, δεν αποκλείεται ο Κουρουμπλής και ο Δρίτσας να μαζεύουν συριζαίους και να τους πηγαίνουν για βουτιές στη Γλυφάδα με ένα λεωφορείο π.χ. Η όλη ιστορία θυμίζει την αντίδραση των παιδιών της ΚΝΕ μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ κάποτε. Τότε έτρωγαν δημοσίως φρούτα για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ραδιενέργειας: όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.
Γενναίος
Για την ιστορία, το κίνημα «τρώω φρούτα γιατί η ραδιενέργεια είναι ένα παραμύθι των ιμπεριαλιστών» το ξεκίνησε ένας φίλος μου καθηγητής από τον Βόλο. Επαθε καρκίνο πριν από λίγα χρόνια, αλλά ήταν γενναίος άνθρωπος…