Οι παρθενικές ομιλίες δύο ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία φέτος, του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χθες, καθώς και η δημόσια διαφωνία τους σε δύο βασικά θέματα –τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τη 41λεπτη ομιλία του για να αναφερθεί εκτενώς στην πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας που, όπως είπε, «αφορά ολόκληρο τον κόσμο». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν οι Αμερικανοί χρειαστεί να υπερασπιστούν τα εδάφη τους ή τα εδάφη των συμμάχων τους, τότε δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα». Στο άκουσμα αυτής της φράσης, ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα. Ενας άνδρας από το ακροατήριο κάλυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ σταύρωσε τα χέρια της, δείχνοντας ενοχλημένη. «Ηταν η λάθος ομιλία τη λάθος στιγμή, ενώπιον του λάθος ακροατηρίου» δήλωσε η σουηδή υπουργός λίγο αργότερα στο BBC.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ αποκάλεσε κοροϊδευτικά τον Κιμ Γιονγκ Ουν «rocket man» (πυραυλάνθρωπο) –με έμπνευση, προφανώς, από το παλιό ομώνυμο τραγούδι του Ελτον Τζον -, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας για τον ίδιο και το καθεστώς του».
Είπε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας «απειλεί ολόκληρο τον κόσμο με αδιανόητο κόστος ανθρώπινων ζωών», ενώ σε μια έμμεση αναφορά στην Κίνα δήλωσε: «Είναι εξοργιστικό το ότι κάποια κράτη όχι μόνο έχουν εμπορικές σχέσεις με τέτοιο καθεστώς, αλλά του προμηθεύουν όπλα και υποστηρίζουν οικονομικά μια χώρα που απειλεί τον κόσμο με πυρηνική σύγκρουση».
Τα πιο σκληρά λόγια ο Τραμπ τα φύλαξε για τη Βόρεια Κορέα, δεν παρέλειψε όμως να βάλει στο στόχαστρο και άλλες «χώρες-παρίες», όπως τις χαρακτήρισε. Στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου μπήκε επίσης η Βενεζουέλα, καθώς αναφέρθηκε στην «απολύτως απαράδεκτη κατάρρευση της χώρας», την οποία οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρακολουθούν αμέτοχες. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μελλοντικές επιλογές. «Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να βλέπουμε την κατάσταση» είπε.
Εκείνο όμως που προκάλεσε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε τον λόγο λίγο αργότερα, ήταν το θέμα του Ιράν. Ο Τραμπ αποκάλεσε την ιρανική ηγεσία «δολοφονικό καθεστώς» και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στη συμφωνία που έκλεισε με την Τεχεράνη το 2015 η κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να την εγκρίνει εκ νέου, όταν λήξει η ισχύς της στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Μακρόν, όπως είχε κάνει νωρίτερα και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, υπερασπίστηκε τη συμφωνία που είχαν κλείσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα –συν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Ιράν, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία» και πως όσοι δεν τη σέβονται είναι ανεύθυνοι. «Το να την αποκηρύξουμε σήμερα θα ήταν ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το να μην τη σεβαστούμε θα είναι ανεύθυνο, επειδή ήταν μια καλή συμφωνία, ουσιώδης για την ειρήνη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε τις απόψεις του αυτές τόσο στον πρόεδρο Τραμπ όσο και στον ιρανό πρόεδρο Ροχανί. Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν «πρόκειται να τεθεί σε νέα διαπραγμάτευση», επισημαίνοντας ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτήν.