Στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Ευρώπη προχωρούν η γερμανική Thyssenkrupp και η ινδική Tata, οι οποίες συγχωνεύουν τις δραστηριότητές τους στη Γηραιά Ηπειρο.
Από τη συγχώνευση αυτή των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη οι δύο εταιρείες προβλέπουν ετήσιες συνέργειες έως 600 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό που θα απασχολούν θα ανέρχεται σε 48.000, ενώ δεν αποκλείεται λόγω του ντιλ να χαθούν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους για το μεγαντίλ οι δύο εταιρείες έκαναν λόγο για την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της πλεονάζουσας παραγωγικής δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα.
Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα και άλλες χώρες, τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Metal Bulletin που επικαλείται το Bloomberg, οι τιμές αναφοράς του χάλυβα στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον σχεδόν στο μισό από όσο ήταν το 2008. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ασία. Η μεγαλύτερη χαλυβουργία στην Ευρώπη είναι η ArcelorMittal.
Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Thyssenkrupp Tata Steel. Το ντιλ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές ανταγωνισμού.
Η Thyssenkrupp και η Tata βρίσκονταν σε συνομιλίες για πιθανή συνεργασία εδώ και περίπου έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν με ποσοστό 50% η κάθε εταιρεία και προσβλέπουν συνολικά έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με πωλήσεις περίπου 21 εκατ. μετρικών τόνων χάλυβα. Η ArcelorMittal που ετοιμάζεται να κλείσει νέα ντιλ στην Ευρώπη μπορεί να παράγει σε ετήσια βάση σχεδόν 60 εκατ. τόνους χάλυβα.
Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp Χάινριχ Χίσινγκερ, στον κλάδο του χάλυβα υπάρχει η ανάγκη αναδιάρθρωσης καθώς όλες οι εταιρείες μπορούν να παραγάγουν περισσότερο προϊόν από όσο μπορούν να πουλήσουν. Η έδρα της νέας εταιρείας θα είναι στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, είδηση που χαροποίησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της χώρας και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Η Thyssenkrupp έχει έδρα στην Εσση της Γερμανίας και παράγει χάλυβα για τον κατασκευαστικό κλάδο και εξαρτήματα για εφαρμογές, από αυτοκίνητα μέχρι υποβρύχια.
Τόσο τα σωματεία της Tata στην Ευρώπη όσο και αυτά της Thyssenkrupp έχουν αρχίσει επαφές, σε μια προσπάθεια να προφυλάξουν θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της Γηραιάς Ηπείρου.