Δευτέρα, 10.30 το πρωί. Στο κτίριο του παλιού Φρουραρχείου Αθηνών, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, μπαινοβγαίνουν γονείς, συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους που κρατούν καινούργιες σχολικές τσάντες, αλλά και μεμονωμένα άτομα που στα χέρια τους έχουν πανομοιότυπες μπλε σακούλες, γεμάτες τρόφιμα. Κι αυτή η εικόνα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι καθημερινότητα στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Η αίθουσα αναμονής του ισογείου είναι γεμάτη κόσμο. Ανεργοι, άποροι, μετανάστες, οικογένειες περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να βρεθούν μπροστά στις υπαλλήλους του Κόμβου. Δίπλα ακριβώς στην πόρτα της εισόδου υπάρχει το μηχάνημα προτεραιότητας, με το οποίο ο κόσμος διευκρινίζει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί: τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα ή άλλη κοινωνική υπηρεσία, όπως νομικές συμβουλές ή βοήθεια για εύρεση εργασίας. Ανάμεσά τους και η Αναστασία με το μικρότερο από τα τρία παιδιά της. Είναι μία από τους 27.000 ωφελουμένους του Κόμβου Αλληλοβοήθειας και κάθε μήνα βρίσκεται στα γραφεία της δομής για να πάρει τη σακούλα με τα τρόφιμα που είναι απαραίτητη για την πενταμελή οικογένειά της.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ 27.000 ΑΤΟΜΑ. Οταν στις 16 Ιουλίου του 2012 ξεκινούσε η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας, κανείς δεν περίμενε ότι οι υπηρεσίες της θα ήταν απαραίτητες σε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό πολιτών. Τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα αλλά και ρούχα μπορούν οι ωφελούμενοι να προμηθεύονται από τον Κόμβο. Είναι δε ενδεικτικό πως καθημερινά καταγράφονται περίπου 15 νέες εγγραφές υποψήφιων δικαιούχων, ενώ έως και 500 άτομα την ημέρα επισκέπτονται τα γραφεία.

«Πρόκειται για μια πόλη μέσα στην πόλη. Οι αιτήσεις δικαιούχων που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά και έχουν γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και έχοντας προσκομίσει οι πολίτες συγκεκριμένα έγγραφα, φτάνουν τις 11.000, αριθμός που μεταφράζεται σε 27.000 ωφελουμένους, εκ των οποίων οι 5.500 είναι παιδιά. Προσπαθούμε στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ανάγκη να παρέχουμε τη βοήθεια με αξιοπρέπεια. Μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον το 50% των ωφελουμένων είναι άτομα και οικογένειες με μηδενικό εισόδημα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Ελένη Κατσούλη. Αλλωστε, οι υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ έχουν ως στόχο την έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης της αστεγίας και της φτωχοποίησης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας με ανακοίνωσή του ζητούσε να συγκεντρωθούν σχολικά είδη και τσάντες για τα 5.000 και πλέον παιδιά που βοηθά. «Και η ανταπόκριση ήταν και συνεχίζει να είναι συγκινητική. Αλλωστε, μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα δεχόμαστε αυτά τα είδη για τις οικογένειες με παιδιά. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί πως όλα τα πράγματα, είτε είναι τρόφιμα είτε ρούχα είτε φάρμακα, με τα οποία βοηθάμε τις οικογένειες είναι όλα από μικρές και μεγάλες δωρεές και χορηγίες εταιρειών, φορέων, οργανισμών, συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και του απλού κόσμου, ο οποίος συντρέχει όσο μπορεί» συμπληρώνει η Ελένη Κατσούλη.

Για τα σχολικά είδη πήγε χθες στα γραφεία του Κόμβου και η Αναστασία. Εναν χρόνο πριν, όταν και έκανε την αίτηση για να δικαιούται τη βοήθεια, η πενταμελής οικογένειά της δεν είχε καμία πηγή εσόδων. «Ημουν άνεργη κι εγώ και ο σύζυγός μου. Κι είχαμε να φροντίσουμε και τα τρία μας παιδιά, ηλικίας 10, 6 και 5 ετών. Ενας γείτονας μας ενημέρωσε για τις υπηρεσίες του Κόμβου, οπότε κάναμε την αίτηση. Η σακούλα με τα τρόφιμα που παίρνουμε μία φορά τον μήνα από τον Κόμβο είναι μεγάλη βοήθεια. Και το σημαντικό είναι ότι μπαίνω εδώ μέσα και δεν αισθάνομαι άβολα, σαν να ζητιανεύω. Μου συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη» λέει στα «ΝΕΑ» η 33χρονη μητέρα, η οποία με την οικογένειά της ζει στα Σεπόλια. Ο σύζυγός της ευτυχώς βρήκε μια προσωρινή δουλειά, αλλά και πάλι, όπως εξηγεί, τα έξοδα τρέχουν και ο μισθός δεν επαρκεί.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ. Καθημερινά οι άνθρωποι του Κόμβου έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες συγκινητικές ιστορίες πολιτών. «Οι περισσότεροι από όσους ζητούν τη βοήθειά μας είναι άνθρωποι οι οποίοι είχαν τη δουλειά τους, προέρχονται από μια κανονικότητα, είναι νέοι, σε παραγωγικές ηλικίες, που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Κι ενώ όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών το 70% των ωφελουμένων ήταν αλλοδαποί και μόνο το 30% Ελληνες, τώρα αυτά τα ποσοστά έχουν αντιστραφεί, γεγονός που δείχνει πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την ελληνική οικογένεια. Μακάρι οι υπηρεσίες που παρέχουμε να ήταν αχρείαστες. Δυστυχώς, δεδομένων των συνθηκών, είναι απαραίτητες» τονίζει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.

Πριν από λίγο καιρό, μία από τις δωρεές στην Αθηναϊκή Αγορά, στο τμήμα δηλαδή του Κόμβου όπου μπορούν οι ωφελούμενοι να πάρουν ρούχα στο νούμερό τους, ήταν ένα νυφικό φόρεμα. «Ηρθε στα γραφεία μια ωφελουμένη, η οποία ήταν έγκυος. Μας είπε ότι σκόπευε να παντρευτεί ενόψει και της άφιξης του νέου μέλους. Ετσι, μέσα σε τρεις ώρες είχαμε δώσει το νυφικό» λένε υπάλληλοι του Κόμβου. Οπως υπογραμμίζει η Ελένη Κατσούλη, ανάγκη υπάρχει κυρίως για τρόφιμα και φάρμακα.