Οποιος αποφάσισε διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας μεσημεριάτικα, μου θύμισε τον Γιώργο Κασναφέρη, που τον καιρό που ήταν διαιτητής, όταν έπρεπε να διευθύνει ματς στο λιοπύρι, σφύριζε με τέτοιο τρόπο ώστε μπάλα να παίζεται μόνο υπό σκιά: το κομμάτι του γηπέδου που είχε ήλιο έμοιαζε με ναρκοπέδιο που δεν πατούσε κανείς. Επειδή νέος Κασναφέρης δεν υπάρχει, υποθέτω πως οι πάντες δεινοπάθησαν.

Στο γήπεδο του Αιγινιακού πρέπει την Τρίτη, στις τέσσερις το απόγευμα, να είχε 35 βαθμούς Κελσίου όταν άρχισε το ματς της τοπικής ομάδας με τον Απόλλωνα Πόντου –πρώην Καλαμαριάς. Στο γήπεδο του Πλατανιάς – Απόλλων Σμύρνης και Ατρόμητος – Κέρκυρα έπαιξαν χθες σε συνθήκες ερήμου Σαχάρας. Ολη η αγωνιστική του Κυπέλλου ήταν σκέτο μαρτύριο: η ζέστη και η υγρασία ήταν αφόρητες.

Ποτέ

Κοίταξα από περιέργεια να δω αν άλλη χρονιά άρχισε το Κύπελλο Ελλάδας τόσο νωρίς. Πέρυσι η κλήρωση της πρώτης αγωνιστικής έγινε τέλος Σεπτεμβρίου! Πρόπερσι τα αντίστοιχα ματς έγιναν το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου: τα ορίσανε επίτηδες τέτοιες μέρες για να δουν ποιοι προπονητές θα προλάβουν την παρέλαση. Πριν από τρία χρόνια το Κύπελλο ξεκίνησε 20 Οκτωβρίου. Για να μη σας ζαλίζω με ημερομηνίες, από το 2005 κι έπειτα ποτέ δεν είχαμε ματς τον Σεπτέμβριο. Πριν από το 2005 είχαμε παιχνίδια τον Αύγουστο: οι ομάδες έπαιζαν Κύπελλο αντί να δίνουν φιλικά. Και πάλι τον Σεπτέμβριο Κύπελλο δεν έπαιζε κανείς.

Λιοπύρι

Ο λόγος είναι απλός: από το 2004, στις αρχές του Σεπτεμβρίου υπάρχουν στο πρόγραμμα παιχνίδια των εθνικών ομάδων –παλιότερα ήταν ένα, τώρα δύο. Σεπτέμβριο αρχίζουν επίσης και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν μπει και μια αγωνιστική Κυπέλλου προκύπτει αυτό που βλέπουμε φέτος: ένας έλληνας διεθνής, που συμμετείχε στα ματς με την Εσθονία και το Βέλγιο και που αγωνίστηκε και στα ευρωπαϊκά ματς της ομάδας του, καταλήγει να παίζει τρία παιχνίδια (τουλάχιστον) την εβδομάδα από την έναρξη της σεζόν! Αν ήμασταν στην Αγγλία, που το πρωτάθλημα αρχίζει αρχές Αυγούστου και όλοι έχουν βρει ρυθμό και τρεξίματα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά εδώ δεν έχει αεράκι και ψιλόβροχο, έχει σαράντα βαθμούς. Η πρώτη αγωνιστική του Κυπέλλου είχε ματς τα οποία στο λιοπύρι δεν είδε άνθρωπος…

Μπαράζ

Η βιασύνη της ΕΠΟ να ξεκινήσει το Κύπελλο τόσο νωρίς (σε μια σεζόν με πολλές ανοιχτές ημερομηνίες, αφού φέτος δεν υπάρχουν ούτε πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα…) δημιουργεί και ερωτηματικά για την εγκυρότητα του θεσμού –το λέω σοβαρά. Στη φούρια τους να αρχίσει το Κύπελλο, οι φωστήρες της ΕΠΟ ξέχασαν (;!) ότι θα ξεκινήσει λειψό, καθώς εκκρεμούσε ένα μπαράζ μεταξύ δυο ομάδων που, όταν ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης του Κυπέλλου, διεκδικούσαν τη θέση του διαλυμένου Ηρακλή στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ –θυμίζω ότι στο Κύπελλο παίρνουν μέρος όλες οι ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών. Στις 17 Αυγούστου η ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει μπαράζ μεταξύ της Δόξας Δράμας και του ηρωικού Καραϊσκάκη από την Αρτα. Μπαράζ δεν έγινε, αφού τελικά με νέα απόφαση η ΕΠΟ τους ανέβασε και τους δυο: όμως οι ομάδες έχασαν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στο Κύπελλο, το οποίο θα μπορούσαν και να το κερδίσουν, που λέει ο λόγος.

Λεωνίδας

Ο πρόεδρος της Φούτμπολ Λιγκ Λεωνίδας Λεουτσάκος ενημέρωσε την ΕΠΟ για την παρατυπία, λέγοντας πως δεν υπήρχε λόγος έναρξης του Κυπέλλου όταν είχε ήδη δηλώσει αδυναμία συμμετοχής ο Ηρακλής κι όταν τότε εκκρεμούσε ένα μπαράζ. Μου είπε πως τους εξήγησε πως αν κάποιος προσφύγει στα δικαστήρια, μπορεί να το τινάξει στον αέρα. Τον ρώτησα τι του απάντησαν και πώς αντέδρασε. Δεν δημοσιεύω τον σχετικό διάλογο: το αναγνωστικό κοινό δεν είναι ακόμη έτοιμο για να μυηθεί στη γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Οπερέτα

Το γιατί η ΕΠΟ αποφάσισε κόντρα στη λογική, με τον πίνακα της Φούτμπολ Λιγκ ακόμα ασχημάτιστο και εν μέσω καύσωνα να ξεκινήσει η διοργάνωση, παραμένει μυστήριο: δεν υπήρξε πάντως κάποια τηλεοπτική απαίτηση –κι αυτό το ρώτησα. Η απόφαση έκανε ωστόσο κι ένα καλό: χάρη σε αυτή η ΑΕΚ θα αγωνιστεί με κόσμο κόντρα στον Ολυμπιακό, αφού εξέτισε χθες βράδυ στο ματς με τη Λαμία την τρίτη αγωνιστική τιμωρίας που κουβαλούσε. Φυσικά το πρόγραμμα του πρωταθλήματος είχε βγει πριν από το πρόγραμμα του Κυπέλλου, αλλά αδυνατώ να πιστέψω πως όλα έγιναν για αυτό: πρόκειται για σατανική σύμπτωση κι όχι για απροκάλυπτη διευκόλυνση –αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται πλέον. Αν γίνονταν, θα είχε χαλάσει τον κόσμο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης βλέποντας να κουρελιάζονται αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το πρόβλημα της βίας. Μπορεί να είχε θυμώσει μέχρι κι ο Σταύρος Κοντονής. Ή να είχε χαρεί που κάποιοι, ακολουθώντας το δικό του δρόμο, μετέτρεψαν το Κύπελλο σε οπερέτα…