Με όλες τις δυνάμεις της δίνει τη «μάχη» της Κρήτης η κυβέρνηση, καθώς οι συμβολισμοί της καθόδου Τσίπρα και σύσσωμου σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου στο νησί είναι πολλαπλοί. Το τρίτο κατά σειρά Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, μετά τη Δυτική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, αποτελεί απαρχή των προσπαθειών της κυβέρνησης για επανασύνδεση με την περιφέρεια και κυρίως τον αγροτικό κόσμο, αφού θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο αντίστοιχο συνέδριο στον θεσσαλικό κάμπο.
Η Κρήτη, εξάλλου, δεν αποτελεί μόνο ένα από τα εκλογικά προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις επιδόσεις του στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2015. Αποτελεί και την πατρογονική «έδρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το Ηράκλειο και το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, θα επισκεφθεί αύριο τα Χανιά, τόπο καταγωγής του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο για την ενέργεια και τη νησιωτικότητα, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Η αλλαγή κλίματος στο νησί είναι βασικό ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην προηγούμενη κάθοδό του, τον Δεκέμβριο του 2016, ο Τσίπρας είχε αντιπαρατεθεί on camera με τους αγρότες του νησιού που είχαν ζητήσει να τον συναντήσουν, ενώ είχε αξιώσει την αποχώρηση των δημοσιογράφων από σύσκεψη με τοπικούς φορείς.
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Στηρίζοντας το αφήγημα της ανάκαμψης της οικονομίας και της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία –υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης -, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει απόψε για το κυβερνητικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της «δίκαιης ανάπτυξης». Θα δώσει έμφαση σε έργα υποδομών στο νησί, ύψους έως 2 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα στην αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ) και την κατασκευή του αεροδρομίου του Καστελλίου, επισημαίνοντας τον ρόλο του τουρισμού ως βασικής κινητήριας δύναμης για την οικονομία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά συνολικά της χώρας.
«Η Κρήτη βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης, η οποία μάλιστα είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας. Κινητήρια δύναμη αυτής της ανάκαμψης είναι η αύξηση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού, όπως και άλλων ενθαρρυντικών κινήσεων που συντελούνται ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο περιφερειάρχης, πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, είχε εκλεγεί με τη «σημαία» του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακούγεται πως δέχεται ήδη «στενό μαρκάρισμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. Στόχος της Κουμουνδούρου, άλλωστε, είναι να πραγματοποιήσει γενικότερο άνοιγμα σε αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς για λόγους που συνδέονται και με τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και την προσπάθεια του Μαξίμου να διεισδύσει στον χώρο.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ… ΝΕΡΟ. Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το Μαξίμου υιοθέτησε πανηγυρικούς τόνους. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σε έναν χρόνο από σήμερα θα κλείνουμε τα τρία χρόνια, αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα Μνημόνια. Και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, τον πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για μια νέα Ελλάδα». Το μήνυμα αισιοδοξίας, δε, ήταν εξόχως παραστατικό: «Βρισκόμαστε στη μέση της θητείας, μπορούμε πια να βλέπουμε καθαρά τον ορίζοντα. Είμαστε ακόμη στο νερό και κολυμπάμε, αλλά το κεφάλι μας είναι έξω. Παίρνουμε ανάσες και βλέπουμε καθαρά τη στεριά. Είναι κοντά μας…».
Το κυβερνητικό έργο στον… κυβερνοχώρο
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης, ξεκίνησε τη λειτουργία του ο δικτυακός τόπος government.gov.gr, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίεςγια το έργο καιτη δραστηριότητα της κυβέρνησης και των
στελεχών της.