Ο Αλέξης Τσίπρας είναι χρήσιμος για τον Πάολο Τζεντιλόνι. Οπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, έτσι και εκείνος παίζει στο παιχνίδι «Νότος εναντίον Βορρά». Τον χρησιμοποιεί λοιπόν τον Αλέξη για να προσδώσει αριστερό άρωμα στο δικό του τεχνοκρατικό προφίλ και ενόψει δύσκολων μεταρρυθμίσεων στη γείτονα να στείλει μήνυμα στους Ιταλούς (που δεν κατοικούν όλοι στην πλούσια Λομβαρδία) ότι είναι με τους φτωχούς του Νότου.
Το προφίλ του Τσίπρα, λοιπόν, ως ενός υπεύθυνου και αποτελεσματικού πολιτικού φιλοτεχνεί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιl Foglio» ο πρωθυπουργός της γείτονος. Σε αντιδιαστολή, λέει ο Τζεντιλόνι, με τον μύθο ότι η Αριστερά προτιμά να μη λερώνει πολύ τα χέρια της με τα δύσκολα της διακυβέρνησης, ο Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα του, παίρνοντας αποφάσεις δυσχερείς και αντιδημοφιλείς από κοινωνική άποψη.
Παράταση για έναν ακόμη χρόνο πήρε ο αποκαλούμενος νόμος Παρασκευόπουλου, με βάση τον οποίο εισήχθησαν ευεργετικές διατάξεις για την υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων με στόχο την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετική τροπολογία υπό τον τίτλο «Εκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μένουν εκτός των ευεργετικών διατάξεων κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία με πρόθεση, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία και μια σειρά άλλων αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία.
Αντιεξουσιαστές
Εξηγήσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας επειδή έχει καθυστερήσει η καταβολή του περσινού φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ σε εκατοντάδες δικαιούχους φοιτητές. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχει ήδη διαθέσει το ποσό των 3.427.000 ευρώ στα ΑΕΙ που αναφέρεται στις αλλαγές του νόμου τα οποία καθυστέρησαν τη διαδικασία.
Οπως λέει το υπουργείο Παιδείας, σε σύνολο 34 ΑΕΙ της χώρας τα 31 έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης, εκ των οποίων στα 26 το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία χρηματοδότησής τους με 3.427.000 ευρώ, ενώ στα 5 ΑΕΙ που υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα αναμένεται άμεσα η χρηματοδότησή τους. Τρία ΑΕΙ δεν έχουν ακόμη αιτηθεί χρηματοδότηση για το στεγαστικό επίδομα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΑΣΠΑΙΤΕ).
Από τα 26 ΑΕΙ που το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία χρηματοδότησής τους τα 21 ΑΕΙ δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα το στεγαστικό επίδομα στους δικαιούχους φοιτητές ενώ 5 ΑΕΙ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΕΚΠΑ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχει καταβληθεί το στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές.