Σε κλοιό πιέσεων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αλλά και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την άμεση κατάργηση της επιδότησης που παρέχει στο προνομιακό επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων της. Πρόκειται για το επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, το μόνο που βρίσκεται εκτός του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο έχουν ενταχθεί οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Χορηγεί μέση επικουρική σύνταξη 750 ευρώ έναντι 200 ευρώ του Ενιαίου Επικουρικού λόγω της χρηματοδότησή του από την Εθνική.

Η προνομιακή αυτή μεταχείριση υπολογίζεται ότι επιβαρύνει τα οικονομικά της τράπεζας σε ετήσια βάση κατά 110 εκατ. και εκτιμάται ότι σε μια δεκαετία η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε περισσότερο από 1 δισ. Για τον λόγο αυτόν ο SSM σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποστείλει αυστηρή σύσταση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος εκφράζοντας διαφωνία για την προνομιακή πολιτική που ασκείται υπέρ του επικουρικού ταμείου των συνταξιούχων της Εθνικής. Ζητά μάλιστα από την διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει άμεσα στην παύση της χρηματοδότησης καθώς εκτιμά ότι αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τα οικονομικά της. Την άμεση επίλυση του θέματος ζητεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι να βρεθεί συναινετική λύση με την πλευρά των συνταξιούχων που να οδηγεί στη σταδιακή και ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Και αυτό δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση για την καταβολή των ποσών αυτών από την τράπεζα για την κάλυψη των ετήσιων ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου των 16.000 συνταξιούχων της.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη για το θέμα αυτό με το προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας χωρίς ωστόσο να βρεθεί κοινός τόπος. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων συναντήθηκαν και με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και των συνταξιούχων» και προς την κατεύθυνση αυτή είναι διατεθειμένος να συνδράμει εφόσον του ζητηθεί. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από σήμερα.