Σημαντική, διψήφια αύξηση στις αφίξεις και μονοψήφια στις εισπράξεις κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός τον περασμένο Ιούλιο, έναντι του Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οι εισπράξεις του φετινού Ιουλίου αλλά και συνολικά του επταμήνου του 2017, παρότι είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, βρίσκονται ελαφρά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες εισπράξεις του Ιουλίου 2015, γεγονός που προβληματίζει τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου. Αλλωστε, όπως οι ίδιοι τονίζουν συνεχώς, «στον τουρισμό δεν πρέπει να μετράμε κεφάλια, αλλά τα χρήματα που αφήνουν οι ξένοι επισκέπτες στις τουριστικές επιχειρήσεις και τη χώρα». Τα νέα στοιχεία για τις τουριστικές εισπράξεις εντείνουν τον προβληματισμό σχετικά με την επίτευξη του στόχου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος, δεδομένου ότι για να επιτευχθεί χρειάζεται η οικονομία να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 3% τα επόμενα δύο τρίμηνα. Στόχος ανέφικτος, αν δεν συμβάλει σημαντικά στο διάστημα αυτό ο τομέας του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις των ξένων ταξιδιωτών και οι σχετικές τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 10,2% και 5,3%, αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εισπράξεις του φετινού Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 2,925 δισ. ευρώ, έναντι 2,78 δισ. ευρώ του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, ο φετινός Ιούλιος από πλευράς τουριστικών εσόδων βρέθηκε λίγο χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα του 2015, όταν οι εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 2,96 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ. Επίσης, σε ό,τι αφορά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι αφίξεις των ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 8% και οι εισπράξεις κατά 6,4%. Ετσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ύψος των εισπράξεων του επταμήνου ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ (7,036 δισ. ευρώ), έναντι 6,6 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2016 και 7,1 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2015.

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά, τόνισε πως όλα συγκλίνουν στο ότι οι αφίξεις (μαζί με τις 2-2,5 εκατ. αφίξεις της κρουαζιέρας) θα προσεγγίσουν τα 28,5 εκατ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο Γιάννης Ρέτσος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ, αλλά τα φετινά έσοδα να περιοριστούν στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ λόγω του ότι υστερεί η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (514 ευρώ).