Μια δεύτερη πόλη μέσα στην πόλη έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο Βαθύ της Σάμου. Οπως λένε κάτοικοι και φορείς, περίπου 4.000 είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε μια πόλη που ο ντόπιος πληθυσμός μετά βίας ξεπερνά τις 6.000.
Εκτός ελέγχου είναι επίσης και η κατάσταση με τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του μήνα μέχρι και χθες στα νησιά έφτασαν συνολικά 3.553 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι, μάλιστα, η πιο πρόσφατη έκκληση για το άλυτο, όπως φαίνεται, μεταναστευτικό ζήτημα που έρχεται από ανθρώπους των ελληνικών νησιών, τα οποία αποτελούν εδώ και δυόμισι χρόνια τον προσφυγικό κυματοθραύστη.
«Η εισροή των μεταναστών – προσφύγων γίνεται πλέον με ρυθμούς επέλασης και το χειρότερο είναι πως παρά τις από ετών συνεχείς εκκλήσεις μας οι πρόσφυγες – μετανάστες δεν είναι διερχόμενοι» σημειώνει. Αναφέρει, δε, πως με αυτή την επιστολή δεν εκφράζει μόνο τη δική του προσωπική αγωνία, αλλά και την αγωνία των κατοίκων του νησιού. «Οι υποδομές πλέον έχουν υπερκορεσθεί και η διαβίωση ακόμη και των διαμενόντων καθίσταται προβληματική και δημιουργεί εξάρσεις». Ο μητροπολίτης καταλήγει στην επιστολή του με το αίτημα για αποσυμφόρηση της Σάμου από το «τόσο μεγάλο πλήθος προσφύγων και μεταναστών».
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φτάνει συνολικά τις 13.095. Μόνο στο νησί της Σάμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλο, οι πρόσφυγες – μετανάστες ξεπερνούν τις 3.800.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το νησί μας, δυόμισι χρόνια τώρα, έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από τα μείζονα επεισόδια που έχει φέρει το προσφυγικό ρεύμα. Ωστόσο, φόβος όλων μας είναι πως με τις ροές να συνεχίζουν να αυξάνονται και με τις μεταφορές προσφύγων να είναι ελάχιστες, μπορεί και να μη γλιτώσουμε την κλιμάκωση. Κι υπενθυμίζω, είμαστε μόλις 1.130 μέτρα μακριά από την Τουρκία» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του νησιού, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας, σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων, έχει μέγιστη χωρητικότητα 800 με 1.000 άτομα. «Οπως μπορεί κανείς να καταλάβει, το Κέντρο λειτουργεί όχι απλά στα όριά του, τα έχει ξεπεράσει. Γύρω από τον χώρο του Κέντρου έχουν ξαναβγεί οι σκηνές. Κι αναρωτιέμαι, ποια ευνομούμενη χώρα επιτρέπει συνθήκες με λάσπες και σκηνές;».
Το νησί της Σάμου ισορροπεί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα, ανάμεσα στην τουριστική σεζόν, που ακόμη δεν έχει τελειώσει, και στο μεγάλο κύμα εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. «Για να καταλάβετε την κατάσταση, στις παιδικές χαρές που βρίσκονται μπροστά στο λιμάνι στο Βαθύ δεν πηγαίνουν πλέον οι ντόπιοι. Είναι κατειλημμένες από μετανάστες. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι ενώ χώρες όπως η Γερμανία βγάζουν 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου την εβδομάδα, ο ρυθμός της Ελλάδας είναι 400 αποφάσεις τον μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι για 15, ακόμη και 16, μήνες στα νησιά. Η λύση είναι αποσυμφόρηση των περιοχών μας άμεσα. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας» καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.
ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Από την άλλη, η Λέσβος από τις αρχές του μήνα δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα νέων αφίξεων, με τον αριθμό να ξεπερνά τους 1.700, ενώ συνολικά στο νησί οι πρόσφυγες και μετανάστες αγγίζουν τις 6.000. Μάλιστα, η επιστολή του μητροπολίτη Σάμου ήλθε ένα 24ωρο μετά την οργισμένη επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, την οποία κοινοποίησε μεταξύ άλλων και στον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού.