Το αντιπολιτευτικό μέτωπο στη Βουλή μπορεί να μη συγκροτήθηκε κατόπιν συντονισμένων παρασκηνιακών ενεργειών, αλλά οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, και Χαριλάου Τρικούπη, Σεβαστουπόλεως, όπως και από την Πειραιώς διαμηνύουν στο Μαξίμου πως όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ θα έχουν συνέχεια: έστω κι αν κάθε κόμμα αποφασίζει τις κινήσεις του για τους δικούς του λόγους, δεν πρόκειται να διευκολύνουν ξανά το έργο της κυβέρνησης και «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μόνος του για να τα βγάλει πέρα με τον Καμμένο», όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη από τον αντιπολιτευτικό άξονα.

Η πρωτοβουλία να μην προσφερθεί κοινοβουλευτικό στήριγμα στην κυβέρνηση ανήκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα υπερψήφιζε την τροπολογία σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης. Η απόφαση για καταψήφιση, η οποία εκφράστηκε επισήμως τόσο από τον εισηγητή Θόδωρο Παπαθεοδώρου όσο και από τον κοινοβουλευτικό γραμματέα Βασίλη Κεγκέρογλου, καταδεικνύοντας τις πολιτικές διαφοροποιήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ήταν απολύτως συνειδητή και θα ισχύει στο εξής για κάθε νομοσχέδιο που δεν θα υπερψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τα στελέχη της ΔΗΣΥ γνωρίζουν πως οι ψήφοι τους χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από την κυβέρνηση για να περάσουν διατάξεις που οι ΑΝΕΛ αρνούνταν να αποδεχτούν, όπως, για παράδειγμα, το σύμφωνο συμβίωσης. Αποφάσισαν, επομένως, να σταματήσουν να παρέχουν «προοδευτική ανοχή» σε μια κυβέρνηση που επέλεξε τον κυβερνητικό της εταίρο χωρίς να λάβει υπόψη τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά. «Ή η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη ή όχι, εμείς δεν πρόκειται πλέον να στηρίξουμε τις τυχοδιωκτικές συμπεριφορές της» τόνισε χθες από πλευράς ΔΗΣΥ ο Γιάννης Μανιάτης.

Η ΝΔ, η οποία δεν θα υπερψήφιζε έτσι κι αλλιώς την τροπολογία, αποφάσισε να ακολουθήσει σ’ αυτήν την κίνηση, προσβλέποντας σε ζητήματα που θα ανοίξουν στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν μπορούν πια να προσφέρουν άλλοθι στην κυβέρνηση, που βασίζεται στις ψήφους τους κάθε φορά που υπάρχει διαφωνία από την πλευρά των ΑΝΕΛ. «Προχθές το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση ουσιαστικά απώλεσε τη δεδηλωμένη, καθώς απέσυρε την τροπολογία, γιατί δεν την ψήφιζε ο κ. Καμμένος» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πλέον η στάση του κόμματος θα είναι απόλυτη: τίποτα δεν θα υπερψηφίζεται από τη ΝΔ αν δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Με επιμέρους διαφοροποιήσεις, πάντως, θα κινηθεί εντός του αντιπολιτευτικού άξονα Το Ποτάμι, το οποίο αποφάσισε να εξετάζει κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά. «Τα δικαιώματα για μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά παράλληλα δεν θα αφήσουμε να διαιωνίζονται στη χώρα μας ανισότητες και διακρίσεις (…). Καλούμε και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην παρασυρθούν σε μια λογική “όχι σε όλα”, στερώντας από συνανθρώπους μας δικαιώματα κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» ανακοίνωσε χθες η Σεβαστουπόλεως, με το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου –εκεί όπου η νέα στρατηγική της αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε πραγματική δοκιμασία. Παρότι σε ΝΔ και ΔΗΣΥ είναι κάθετοι όσον αφορά την εφαρμογή της, στη Συμπαράταξη φαίνεται πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για λίγες, συγκεκριμένες εξαιρέσεις.