Πολλές ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ διαφωνούν στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην απειλή του αμερικανού προέδρου ότι θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τη χώρα. «Αντιτίθεμαι σε τέτοιου είδους απειλές», τόνισε. «Θεωρούμε κάθε μορφή στρατιωτικής λύσης ως απολύτως ανάρμοστη και επιμένουμε στην εύρεση μιας διπλωματικής λύσης». Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απάντησε στον Τραμπ, που δήλωσε ότι διαφωνεί για τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη, λέγοντας πως «θα είναι κρίμα να διαλυθεί η συμφωνία από νεόκοπους στην πολιτική σκηνή. Δεν θα είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα την παραβιάσουμε», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι το Ιράν θα αντιδράσει «αποφασιστικά» εάν την παραβιάσει κάποιος άλλος. Την «έντονη ανησυχία» της Μόσχας για τις δηλώσεις Τραμπ που έθεσε εκ νέου σε αμφισβήτηση τη συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διατυπώνοντας την υποψία ότι η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να παραβιάζει η ίδια μια συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.
Διαβάστε Επίσης
Μίλησε μόνο για πόλεμο και αφανισμό
Χαρακτηρίστηκε ως «η πιο παράξενη» ομιλία στην ιστορία του ΟΗΕ. Η παρθενική παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης δεν έμοιαζε με καμία από όσες έδωσαν στο παρελθόν στην αίθουσα αυτή αμερικανοί πρόεδροι. Οπως σχολίασε ξένος διπλωμάτης, «δεν έχει ξαναγίνει ένας ηγέτης να έρχεται για πρώτη φορά στον ΟΗΕ και να μιλά όχι για ειρήνη, αλλά μόνο για καταστροφές, αφανισμούς και πολέμους». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, υπενθυμίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ ότι ο λογογράφος του Τραμπ, Στίβεν Μίλερ, έχει το παρατσούκλι «Νταρθ Βέιντερ». Σε κάποιους θύμισε την ομιλία του Τζορτζ Μπους το 2002 για τον «άξονα του κακού». Μόνο που εκείνη είχε γίνει σε αμερικανούς ψηφοφόρους και όχι σε διπλωμάτες από όλο τον κόσμο σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται συμφωνίες και όχι πόλωση. Ο φόβος έδωσε τον τόνο και σε αυτή την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο είχε συμβεί με την ομιλία κατά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, όταν είχε κάνει λόγο για «αμερικανική σφαγή», το ίδιο και στην ομιλία του στην Πολωνία τον Ιούλιο, όταν αναφέρθηκε στον «πολιορκημένο δυτικό πολιτισμό».
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε στον κόσμο μια απλοϊκή ασπρόμαυρη εκδοχή: από τη μια οι καλοί και από την άλλη οι κακοί και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν, ο πόλεμος και η καταστροφή. Οι αναλυτές σημειώνουν πως ο πολεμικός λόγος του Τραμπ ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για πιο ήπια ρητορική (έχοντας στο μυαλό του, προφανώς, τον αμερικανό πρόεδρο). «Οι πύρινοι λόγοι», είπε ο Γκουτέρες, «μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραίες παρεξηγήσεις».
Και ήταν η αντίθεση της ομιλίας του Τραμπ με εκείνη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λίγο αργότερα, που την έκανε να δείχνει ακόμα πιο παράταιρη στο βήμα του ΟΗΕ. Ο Μακρόν πρόσφερε το όραμα ενός κόσμου με μεγαλύτερη συνοχή, ανοχή και διάλογο. Ο Τραμπ τίποτε από αυτά. Ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη «Washington Post», η ασάφεια στην καρδιά της της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράσθηκε με την έκκληση του Τραμπ για εθνικισμό. «Πάντα θα βάζω πρώτη την Αμερική, όπως κι εσείς τις δικές σας χώρες» είπε. «Ομως το να πουλά εγωκεντρισμό τη στιγμή που οι ΗΠΑ ζητούν από τους συμμάχους τους να κάνουν θυσίες είναι κωμικό» αναφέρει η εφημερίδα. «Ποια χώρα θα θεωρήσει το “Πρώτα η Αμερική” ως λογική βάση συνεργασίας;». Υπήρξε βέβαια και το θέμα της συμφωνίας με το Ιράν, την οποία αποκάλεσε «ντροπιαστική». «Εάν δεν έχει εξασφαλίσει ότι με τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων του η συμφωνία θα καταργηθεί, ουσιαστικά χαράζει μια κόκκινη γραμμή», γράφει η Τζένιφερ Ρούμπιν, την οποία εάν δεν επιβάλει, θα φανεί αδύναμος. Και τέλος μίλησε για προγράμματα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ασθενειών, λες και έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος έχει περικόψει τα προγράμματα αυτά στον προϋπολογισμό. «Θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια αυτή την ομιλία» καταλήγει η Ρούμπιν. «Μόνο που θα τη θυμόμαστε για όλους τους λάθος λόγους».
Εντονες διεθνείς αντιδράσεις για όσα είπε