Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας για ανάπτυξη είναι οι καλύτερες των τελευταίων δύο χρόνων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας IHS Markit που δείχνουν ότι η οικονομία στην Ευρώπη πατάει γκάζι για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της Markit για τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 56,7 μονάδες από 55,7 μονάδες τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την εταιρεία, τον Σεπτέμβριο η πορεία της οικονομίας ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη βιομηχανία. Οταν ο δείκτης είναι πάνω από τις 50 μονάδες, σηματοδοτεί ανάπτυξη.

Ορισμένες εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος αυτή επηρέασε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές λιγότερο από το αναμενόμενο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σημαντική βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος, αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2010 και μετά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να φτάσει το 2,2%. Πρόκειται για αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη λόγω των πιο θετικών μηνυμάτων που προέρχονται πλέον από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη χορήγηση άπλετης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθεί να είναι η Γερμανία όπου η βιομηχανική δραστηριότητα και η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Θετική είναι και η πορεία της Γαλλίας. Οι δείκτες που δείχνουν την πορεία των παραγγελιών στη βιομηχανία, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία, κινούνται συνεχώς ανοδικά καθώς τα εργοστάσια παράγουν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι αγορές περιμένουν τώρα το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στη Γερμανία για να δουν την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια το Βερολίνο.