Σε διαγωνισμό για το χάρτη των συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής (ψηφιακό ραδιόφωνο), την επιλογή των Κέντρων Εκπομπής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, προχωρούν εσπευσμένα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ).
Όπως η τελευταία ανακοίνωσε την Παρασκευή, «οι τεχνολογίες του ψηφιακού ραδιοφώνου (Digital Audio Broadcasting, DAB και DAB+), αναμένεται να αλλάξουν την έννοια του σημερινού αναλογικού ραδιοφώνου, καθώς θα το μετατρέψουν σε ψηφιακό ραδιόφωνο, δηλαδή σε φορέα διανομής πολυμεσικών υπηρεσιών (εικόνα, ήχος, slideshow, mobile TV κ.α.) μέσω των δικτύων ευρυεκπομπής».
Τα δίκτυα αυτά, σύμφωνα με την ΓΓΤΤ, θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν παρέχονται ή δεν διανέμονται μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών. «Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής -τονίζεται- θα είναι η ακρόαση υψηλής ποιότητας ήχου (ποιότητας CD), η δυνατότητα επιλογής πολλαπλάσιων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, καθώς και η ευκολία συντονισμού και λήψης χωρίς παρεμβολές για τον ακροατή. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα μετάδοσης κειμένου και γραφικών στην οθόνη του ραδιοφωνικού δέκτη».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤΤ, σήμερα, πάνω από 475 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από 800 διαφορετικές υπηρεσίες DAB.
Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στον ελληνικό χώρο, θα είναι ο σχεδιασμός ενός χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής ραδιοφωνίας, όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις των συχνοτήτων DAB που διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της RRC GE06, στη Band III και στην L-Band. Οι συχνότητες αυτές θα μπορούν στη συνέχεια να διατεθούν για την υλοποίηση δικτύων DAB/DMB σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τη σύνταξη του συγκεκριμένου χάρτη συχνοτήτων, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ αναζητεί ειδικό σύμβουλο με αμοιβή 60.000 ευρώ.
Η συνύπαρξη
Όπως διευκρινίζεται από το ίδιο υπουργείο, η εισαγωγή του ψηφιακού ραδιοφώνου δεν θα επηρεάσει τεχνολογικά την λειτουργία του αναλογικού ραδιοφώνου στα FM, καθόσον η εκπομπή τους θα γίνεται μέσω διαφορετικών συχνοτήτων.
«Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον τομέα του ραδιοφώνου μέσω του χάρτη συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο, δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του χώρου να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους καταναλωτές», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας και προσθέτει: «Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες εκπομπής λειτουργούν με χαμηλότερη ισχύ, κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως εξάλειψη τυχόν παρεμβολών που προκαλείται στην αεροναυτική ραδιοπλοήγηση και χαμηλότερη ηλεκτρομαγνητική ρύπανση σε σχέση με τις αναλογικές τεχνολογίες, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών ήχου και εικόνας».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» για τη χορήγηση των νέων ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών έως το τέλος του 2018.
Η συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορά τη δυνατότητα προκήρυξης 18 ψηφιακών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί και από τα έσοδα που θα επιδιώξει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, ενώ η ΕΡΤ θα διατηρήσει τους πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοφωνικούς σταθμούς της.
Με τη χορήγηση των αδειών, οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα θα διατηρήσουν την αναλογική τους μετάδοση μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή. Επίσης, εξετάζεται να υπάρξει επιδότηση (voucher) προς τα νοικοκυριά για την αγορά νέων ψηφιακών δεκτών και συντονισμός με την αυτοκινητοβιομηχανία, που πάντως μέχρι σήμερα δεν εξοπλίζει με ψηφιακούς δέκτες τα οχήματα που διαθέτει στην αγορά. Μάλιστα, από την πλευρά της κυβέρνησης εξετάζεται να προταθεί στους αδειοδοτούμενους να προχωρήσουν σε συνεγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων ψηφιακής εκπομπής, με την υποδομή των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το αντίστοιχο σχέδιο νόμου, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση τον Δεκέμβριο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα επιδιωχθεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη μεταφορά του ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος και την ίδρυση της «ραδιοφωνικής Digea». Οι άδειες για το ψηφιακό ραδιόφωνο, θα προκηρυχθούν στη συνέχεια από το ΕΣΡ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της όλης διαδικασίας.