Μια ανεπανάληπτη διαδικτυακή διαμάχη μεταξύ των δύο πιο σεβαστών επιστημονικών ιδρυμάτων του Λονδίνου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Μουσείου Επιστημών, ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής έκθεσης του πρώτου με θέμα «Ask a Curator» («Ρώτα έναν επιμελητή»).
Οι εκπρόσωποι των δυο μουσείων αντάλλαξαν πυρά σε πραγματικό χρόνο με αφορμή το… αθώο tweet επισκέπτη της έκθεσης, με αποτέλεσμα για αρκετά λεπτά τα πληκτρολόγια να πάρουν φωτιά και η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας να μείνει άναυδη.
Με τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές, πολιτικές και άλλες δραστηριότητες παγκοσμίως να έχουν μεταφερθεί πλέον στα κοινωνικά δίκτυα και στο twitter, το απλό διαδικτυακό ερώτημα πολίτη «ποιος θα κέρδιζε σε μια μάχη μεταξύ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Μουσείου Επιστημών σε επίπεδο εκθεμάτων», έφερε τη θύελλα.
Η απάντηση στο πρώτο tweet ήρθε πρώτα από τους εκπροσώπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: «Εχουμε δεινόσαυρους. Κανένας συναγωνισμός»…
Ακολούθησε η παρακάτω απίθανη ανταλλαγή απαντήσεων μεταξύ των δυο μουσείων που έγινε σε λίγες ώρες viral:
Μουσείο Επιστημών: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι γεμάτο απολιθώματα, αλλά εμείς έχουμε ρομπότ, ένα Spitfire και αρχαία δηλητήρια. Μπουμ!
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Εμείς έχουμε ρομπότ δεινόσαυρους, πτεροδάκτυλους και τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα στη Γη. Συν ηφαίστεια και σεισμούς … Και ψάρια – βαμπίρ.
Μουσείο Επιστημών: Τι λέτε όμως για αυτό τον γοργόνο (σ.σ. παρατίθεται η φωτογραφία απολιθώματος που μοιάζει με… αρσενικό μεγάλο ψάρι) και εμείς έχουμε ακόμη τον πυρηνικό πύραυλο Polaris όπως λέει ο Khalil (σ.σ. αμερικανός ράπερ).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Η Τζένι Χάνιβερ βλέπει τον γοργόνο σου, ποτέ δεν θα έφερνε όμως ένα πυρηνικό πύραυλο σε ένα μετεωρίτη που απειλεί τη Γη και τα εκθέματα κατσαρίδων μας θα επιβιώσουν τελικά όλων!
Μουσείο Επιστημών: Βλέπουμε τις κατσαρίδες σας και έχουμε αυτό για να τις χτυπήσουμε (σ.σ. φωτογραφία γαλότσας).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Δεν υπάρχει ποτέ μόνο μια κατσαρίδα και λιώσαμε το πλαστικό σας με τη λάβα μας (σ.σ. βίντεο με ρέουσα ηφαιστειακή λάβα).
Μουσείο Επιστημών: Λοιπόν, ελπίζουμε ότι θα πολεμήσουμε τη λάβα σας με όλες τις μηχανές πυρόσβεσης μας (σ.σ. φωτογραφία από τη σχετική συλλογή μουσείου).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: «Game of Thrones», στείλε τους θαλάσσιους δράκους εναντίον τους (από το βιβλίο «Great Sea-Dragons» του Thomas Hawkins, 1840).
Μουσείο Επιστημών: Βλέπουμε τους δράκους σας αλλά δραπετεύσαμε με το bathyscaphe (σ.σ. υποβρύχιο σκάφος των τύπων που χρησιμοποίησε ο γάλλος εξερευνητής βαθέων υδάτων Auguste Piccard και φωτογραφία της αντίστοιχης συλλογής του μουσείου).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Ισως είναι καλή ιδέα στην πορεία σας να αποφύγετε την γκαλερί μας για τα ορυκτά θαλασσινά Chomp (σ.σ. βίντεο της …τρομακτικής θαλάσσιας χλωρίδας).
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο καλοπροαίρετος επισκέπτης του μουσείου που προκάλεσε την επιστημονική αντιπαράθεση και αναρωτιέται: «Μήπως είναι ώρα να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο; Δώστε λοιπόν τα χέρια και πάμε όλοι για ένα φλιτζάνι τσάι».
Οι εκπρόσωποι του Μουσείου Επιστημών όμως δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απαντάει με απροθυμία που φέρνει στο μυαλό παλιά ταινία των Μόντι Πάιθονς: «Μμμ, εεε, εντάξει τότε…».
Για να απαντήσει ακαριαία το Μουσείο Επιστημών: «Ημασταν έτοιμοι να το αφήσουμε να περάσει, αλλά μετά είδαμε αυτό (σ.σ. φωτογραφία εκτυπωμένου δεινόσαυρου). Εχουμε κι εμείς δεινόσαυρους! Και είναι 3D εκτυπωμένοι!»
Οπως είναι φυσικό η εχθροπραξία ξεκινάει εκ νέου με τις νέες… θανατηφόρες αυτή τη φορά ατάκες:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Εντάξει, δεν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό, αλλά εδώ έχουμε και ακρίδες… Phymateus viridipes, Phymateus karschi και Ornithacris pictula magnifica… (σ.σ. με αντίστοιχες φωτογραφίες).
Μουσείο Επιστημών: Προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το σπρέι εντόμων DDT (που εμφανίζεται στη νέα μας συλλογή μαθηματικών)… (σ.σ. παρατίθεται φωτογραφία της συσκευασίας του εντομοκτόνου).
Και το Μουσείο Επιστημών επανέρχεται: «Αλλά αντί για το εντομοκτόνο θα χρησιμοποιήσουμε αυτό! (παραθέτει φωτογραφία μιας από τις πρώτες αγγλικές μυγοσκοτώστρες του 1900-1930).
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απαντάει: «Θα χρειαστείτε μεγαλύτερο όπλο. Οι Βικτωριανοί έπρεπε να πυροβολήσουν κάποια έντομα όπως το σκαθάρι του Γολιάθ από τον ουρανό». Και παραθέτει τη φωτογραφία ενός εκθέματος γιγαντιαίου σκαθαριού.
Στο σημείο αυτό το Μουσείο Επιστημών χοντραίνει το παιχνίδι. Απαντάει με μια φωτογραφία του κλασικού τυφεκίου Enfield που κατασκευάστηκε στο Λονδίνο το 1860 και σχολιάζει: «Εννοείτε κάτι σαν αυτό;».
Οι εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δείχνουν εδώ ότι έχουν χιούμορ! Και αφού αναρτούν μια φωτογραφία ενός μεγάλου Bold αετού του φυσιολάτρη φωτογράφου Klaus Nigge από επερχόμενη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει, απαντούν: «Θα το είχαμε δει να έρχεται από ένα μίλι μακριά…».
Και συνεχίζουν: Ωρα να δοκιμάσουμε κάτι ιδιαίτερο, όπως αυτό το υβρίδιο puma-leopard από το Μουσείο μας στο Hertfordshire (με τη φωτογραφία ενός επιβλητικού πούμα).
Μουσείο Επιστημών: «Ομως εντοπίσαμε τη λεοπάρδαλή σας από το μπαλόνι μας (σ.σ. φωτογραφία με το δεύτερο αερόστατο του Lunardi που ανέβαινε από τα Fields του Αγίου Γεωργίου, 1785).
Και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επανέρχεται με χιούμορ που σκοτώνει: «Πίσω στο 1785 εμείς είμασταν πολύ απασχολημένοι με τους ψύλλους μας… είναι λεγεώνα». Και αναρτούν φωτογραφία ενός ψύλλου (είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μεταφέρθηκαν στους ανθρώπους από ψύλλους).
Το Μουσείο Επιστημών απαντάει με την αντίστοιχη φωτογραφία: «Θα μπορούσαμε να πιάσουμε τους ψύλλους σε αυτήν την κινεζική μπαμπού παγίδα ψαριών (που παρουσιάστηκε στην γκαλερί Making the Modern World)».
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: «Εχουμε εκατομμύρια ψύλλων. Πρέπει να βρείτε μεγαλύτερη παγίδα».
Η διαδικτυακή διαμάχη συνεχίστηκε αρκετή ώρα ακόμη, αποδεικνύοντας ότι οι εκπρόσωποι των δυο μουσείων είχαν πολλά ακόμη να δώσουν πριν παραιτηθούν και στρώνοντας τον δρόμο για μια μελλοντική βεντέτα.