Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη του πλοιάρχου και του α’ μηχανικού του δεξαμενόπλοιου «Lassea», πάνω στο οποίο βρέθηκαν πετρελαιοειδή χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, ενώ είχε λήξει και το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Η δίκη δεν ολοκληρώθηκε χθες επειδή δεν εμφανίστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τέσσερις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας ώστε να καταθέσουν για την υπόθεση.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζουν πως οι λιμενικοί δεν παραβρέθηκαν στη δίκη επειδή δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμη η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών, η οποία πρέπει να προσκομιστεί στο δικαστήριο προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου κατηγορούνται για παραβίαση του κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Οπως έγινε χθες γνωστό, δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια οι ποσότητες των πετρελαιοειδών μειγμάτων που βρέθηκαν στις δεξαμενές έρματος του πλοίου. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη σταλθεί για ανάλυση δείγματα από τα πετρελαιοειδή.

Με εισαγγελική έρευνα, το δεξαμενόπλοιο θα αδειάσει τους περίπου 1.533 τόνους πετρελαιοειδών –που αντλήθηκαν από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» –στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτίο που εντοπίστηκε έπειτα από έλεγχο του Λιμενικού –για τα οποία δεν υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά –ανέρχεται στους περίπου 100 τόνους. Τα καύσιμα βρίσκονται στα διπύθμενα του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα καύσιμα εντοπίστηκαν όταν το δεξαμενόπλοιο αποσύρθηκε από τη διαδικασία απάντλησης του μαζούτ από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη» και ζήτησε να εκφορτώσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.