Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ από τη Χάγη λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» δήλωσε ο Ντεϊσελμπλούμ, απαντώντας σε ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ».
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Πόσο κοντά και πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από την έξοδο του τούνελ;
Κοινός μας στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι ότι αυτό είναι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο συμμερίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι.
ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ. Ο Ντεϊσελμπλούμ θα επιδιώξει να διαμηνύσει στους συνομιλητές του στην Αθήνα, τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από την μνημονιακή εποχή. Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν συμμερίζεται την άποψη Τσίπρα ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, κάτι που φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον οποίο έχει επίσης προγραμματιστεί συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Το τι μέλλει γενέσθαι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα θα είναι, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο ζήτημα, το οποίο θα συζητήσει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup. Παρότι ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι του Eurogroup μετά τον Ιανουάριο, οπότε λήγει η θητεία του, επιδιώκει να προετοιμάσει ο ίδιος το ζήτημα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί, αλλά σε συνδυασμό με την προετοιμασία για την έξοδο από τα προγράμματα.
Τι θα απαντούσατε στον έλληνα Πρωθυπουργό αν σας θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνάντησή σας τη Δευτέρα;
Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει.
Τι πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.
ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Ο Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι εταίροι και ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσουν σε συμφωνία τον τρόπο μετάβασης στη μετά το πρόγραμμα εποχή χωρίς να διαταραχθεί η θετική εικόνα που έχει αρχίσει να αποκτά η χώρα, διαμηνύοντας εμμέσως στην Αθήνα ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν υψηλοί τόνοι και διαφωνίες μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Το πρόγραμμα Ντεϊσελμπλούμ περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχή σε συζήτηση που οργανώνει ο Economist με συνομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.