Αν ρωτούσε κανείς τους υποψήφιους αρχηγούς του Νέου Φορέα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους σχετικά με την εκλογική διαδικασία, η πλειονότητα θα απαντούσε με μία μόνο λέξη: «Οι καθυστερήσεις». Υπό αυτήν την έννοια, ο φόβος επιβεβαιώθηκε. Μετά την απάντηση της Vodafone, η οποία πρότεινε διεξαγωγή εκλογών στις 4 Φεβρουαρίου 2018, με κόστος 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ, οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (5 και 12 Νοεμβρίου) μοιάζουν πιο αβέβαιες από ποτέ. Χωρίς χρόνο για χάσιμο, ωστόσο, ο Νίκος Αλιβιζάτος, που απολαύει της εμπιστοσύνης όλων των υποψηφίων, απέστειλε αίτημα στις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες παροχής κινητής, τη Wind και την Cosmote, ψάχνοντας μια εναλλακτική τόσο για τα χρονικά όρια όσο και για το κόστος.
Η απάντηση, τελικά, αφορούσε μόνο το πρώτο σκέλος και θεωρήθηκε εξωφρενική. Τα επιτελεία των υποψηφίων και μέλη της επιτροπής εξέφραζαν χθες την έκπληξή τους, καθώς δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος του κόστους αλλά και τη σημαντική καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα. Οι κακές γλώσσες ανέφεραν πως η Vodafone μάλλον δεν ήθελε να αναλάβει τη διαδικασία, παρά την παρουσίαση ενός λεπτομερούς σχεδίου αποπληρωμής από την πλευρά της επιτροπής. Οι άλλες δύο εταιρείες μπήκαν ξανά στο παιχνίδι μετά την αποσύνδεση του αιτήματος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης από το αντίστοιχο της εξ αποστάσεως.
Πληροφορίες θέλουν μία εκ των δύο εταιρειών να είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση με κόστος λιγότερο από το μισό των 900.000 ευρώ και χωρίς σημαντική απόκλιση από τις ήδη ορισμένες ημερομηνίες. Μετά την έκπληξη της Vodafone, ωστόσο, πολλά στελέχη του χώρου κρατούν μικρό καλάθι.
ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ. Η απάντηση της Vodafone έφερε ένα αρχικό μούδιασμα στα επιτελεία των υποψηφίων, το οποίο κατά περιπτώσεις συνοδεύτηκε από εκνευρισμό. Κανείς όμως δεν αντέδρασε εν θερμώ, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό που πάει να δημιουργηθεί. Ολες οι πλευρές εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή τους στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος κρατά στα χέρια του τους κανόνες της ψηφοφορίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη καταγράφεται έντονος προβληματισμός από τη χθεσινή εξέλιξη, αλλά γνώριζαν εξαρχής ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς ήταν προετοιμασμένος για έναν Μαραθώνιο. Η θέση παραμένει, πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις ημερομηνίες που έχουν ήδη αναγγελθεί, ενώ επιτελικά στελέχη εκφράζουν εύλογες απορίες σχετικά με τη στάση της εταιρείας –η Vodafone ήταν αυτή που είχε αναλάβει την αντίστοιχη διαδικασία στη ΝΔ, η οποία διεξήχθη μέσα σε έναν μήνα και με μικρότερο αντίτιμο. Παράλληλα, ωστόσο, αναφέρουν πως με την απάντηση της Vodafone, η οποία δεν αναφέρεται καν στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δικαιώθηκε και η δική τους θέση σχετικά με το θέμα, σχολιάζοντας πως «λόγω αυτού ίσως χάθηκε πολύτιμος χρόνος».
Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι όσα συζητιούνται είναι «τεχνικά θέματα που δεν αφορούν τους πολίτες. Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, το ενδιαφέρον θα είναι να υπάρξει μια ενωμένη και ισχυρή Κεντροαριστερά. (…) Εάν δεν μπορεί να γίνει στις 5 Νοεμβρίου, ας γίνει λίγο μετά». «Στόχος», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, «δεν είναι οι ημερομηνίες ή ο αριθμός των υποψηφίων». Οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης τηρούν στάση αναμονής, συνεχίζοντας κανονικά τις περιοδείες τους και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει πως η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι αξιόπιστες εναλλακτικές.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Η σημερινή είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών στήριξης, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ωστόσο έχουν υπερκαλύψει τον στόχο των 1.000 υπογραφών –χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε χθες 1.250 υπογραφές και, ενδεικτικά, κάποιες επιπλέον, προερχόμενες από το εξωτερικό. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ασκεί κριτική στους υποψηφίους και στη διαδικασία, τονίζοντας ότι «θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια, που θα εξέθετε σε μείζονες κινδύνους το όλο εγχείρημα, να έκλεινε κανείς τα μάτια του στις προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν», εξηγώντας πως αυτές οι αδυναμίες «μας προβληματίζουν και εκ των πραγμάτων θέτουν προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος». Ο Παπανδρέου παρενέβη και στη συζήτηση για τα λάθη τής μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «η προοδευτική παράταξη, στη μετεξέλιξή της μέσα από το σχήμα της ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία της, το έργο της, την προσφορά της, ούτε και να αρνηθεί την ουσιαστική και δημιουργική για το μέλλον της αξιολόγηση της πορείας της. (…) Το νέο δεν υπάρχει χωρίς την ιστορική του αναφορά. Δεν υπάρχει προοδευτική αλλαγή για το μέλλον σε μια κοινωνία χωρίς μνήμη, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ήταν μια κοινωνία ευεπίφορη σε σωτήρες και μεσσίες αντί να αυτοπροσδιορίζεται και να παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της».