Απολύσεις όχι, αξιολόγηση ναι. Επαναφορά των εξετάσεων στα πειραματικά σχολεία από το γυμνάσιο. Aλλαγή του νόμου – πλαισίου στα πανεπιστήμια και κατάργηση του τελευταίου νόμου Γαβρόγλου, ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά με προτεραιότητα την ενίσχυση των κρατικών και υπό την «ομπρέλα» μιας ενισχυμένης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στα ΑΕΙ (ΑΔΙΠ). Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις φοιτητικές παρατάξεις στα ΑΕΙ και πανεπιστήμια με κανόνες.
Αυτά σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα θέματα της παιδείας και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ οι οποίοι χαρακτήρισαν προχθές «επικίνδυνες» τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ για την αυτονομία των σχολείων.
Με το δεδομένο δε ότι οι συνδικαλιστές της παράταξης δεν φαίνεται να πολυσυμπαθούν την λέξη «αξιολόγηση», ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι θα συγκρουστεί με τέτοιου τύπου λογικές, καθώς η τακτική της ΔΑΚΕ αποτελεί παράδειγμα «κακή συνδικαλιστικής πρακτικής».«Δεν συζητάμε καμία απόλυση εκπαιδευτικού» λέει ο ίδιος και αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης στα σχολεία μπορεί να συνδεθεί με τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών, ενώ όσοι… αποτυγχάνουν θα πρέπει να επιμορφώνονται.
Με τους νέους, όμως, και τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ φαίνεται ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καλή «χημεία», καθώς ήδη συζήτησε μαζί τους ότι δεν συμφωνεί με τις «πολιτικές της αφίσας» στα πανεπιστήμια και θέλει τα μέλη της να προσεγγίζουν στο μέλλον διαφορετικά τους φοιτητές και όχι για να τους δίνουν σημειώσεις και να διοργανώνουν εκδρομές.
Πάντως, όπως λέει, θα κάνει σύντομα συνέδριο επανίδρυσης της ΔΑΠ, όπου και θα τεθούν όλα τα παραπάνω θέματα. Για το θέμα της «ισότητας» που πολυσχολιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, λέει ότι «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, θέλουμε ίσες ευκαιρίες, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε όλοι ίση κατάληξη».
ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠ. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τη δυσφορία του για τα πανεπιστημιακά κτίρια που δεν φυλάσσονται επαρκώς. Πιο πολύ απ’ όλα τον ενοχλεί το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Γι’ αυτό ειδικά λέει ότι δεν θα ανεχτεί την εικόνα του και σε μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέμβει ώστε αυτή να αλλάξει. «Αν χρειαστεί να κλείσει για λίγο, θα το κάνουμε. Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος στον οποίο δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας. Δεν είναι χώρος ελεύθερης πρόσβασης. Πρέπει να έχει κανόνες» εξηγεί.