Περί… ελεύθερων προσλήψεων στα σχολεία και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναμένεται ότι θα κινηθεί η επικαιρότητα της ημέρας για τη αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Με τη ΔΑΚΕ καθηγητών να έχει ξεσπαθώσει εναντίον του Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ για «ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού και αξιολόγηση», το θέμα αναμένεται σήμερα να επανέλθει.
ΔΑΚΕ κατά Μητσοτάκη

Οπως είναι γνωστό, προχθές η ΔΑΚΕ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την εξαγγελία Μητσοτάκη για επιλογή διδακτικού προσωπικού, αναφέροντας ότι «αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για το σχολείο!».

«Δεν πρόκειται για κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική (γιατί δεν είναι) αλλά ακραία αντιλαϊκή πολιτική κάποιων, λίγων, αποτυχημένων κυβερνήσεων που με τον τρόπο αυτό διέλυσαν τη δημόσια εκπαίδευση» ανέφεραν οι καθηγητές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Κάπου ανάμεσα στο “άριστα 20” του κ. Φίλη, στην “κανονικότητα” του κ. Γαβρόγλου και στο “όραμα” του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα και τα οξύτατα προβλήματα που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στο σημερινό σχολείο, για το οποίο κανένας δεν μιλά αληθινά και δεν επιδιώκει να στηρίξει και να ενισχύσει ουσιαστικά».
Η Μariya και τα fake polls

Στο μεταξύ, το θέμα της διδασκαλίας ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Mariya Gabriel, η οποία προχθές είχε συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό.

Οπως έμαθα, όταν η συζήτηση έφτασε και στον κίνδυνο των fake news, o Μητσοτάκης έριξε τα «καρφιά» του προς την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως πλέον, εκτός από τα fake news, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη χώρα μας και τα fake polls, καθώς συχνά μη εγγεγραμμένες εταιρείες – φαντάσματα αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόταν στην εταιρεία που δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και παρ’ όλα αυτά στοιχεία μέτρησής της χρησιμοποιήθηκαν προσφάτως από κυβερνητικό non paper. Μάλιστα, για αυτή την εταιρεία η ΝΔ έκανε παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων. Και χθες φρόντισε να ενημερώσει σχετικά και την επίτροπο.
Ο Γαβρόγλου επιμένει…

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προχωρά το σχέδιό του για τη δημιουργία διετών δομών στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης («στοχεύοντας» κυρίως στα ΤΕΙ, γι’ αυτό και φρόντισε να ικανοποιήσει τις διοικήσεις τους με την επικείμενη… πανεπιστημιοποίησή τους). Οι δομές αυτές είναι απαραίτητες στο μελλοντικό σχέδιο του νέου εξεταστικού συστήματος, καθώς φιλοδοξεί ένα μέρος των υποψηφίων των Επαγγελματικων Λυκείων να μπορουν να μπαίνουν στα διετή αυτά προγράμματα (τύπου ΙΕΚ) χωρίς εξετάσεις.

Ετσι χθες, από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κρήτη που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι οι διετείς αυτές δομές που σχεδιάζει θα μπορούν να χορηγούν «πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων». Ο υπουργός μίλησε ακόμη για το… πρωτοποριακό εγχείρημα της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), που όμως έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στα τμήματά τους με τη επικείμενη συγχώνευσή τους.