Τις υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του κατέθεσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μαζί με τους δύο τεράστιους φακέλους παρέδωσε στον Νίκο Αλιβιζάτο και ένα κόκκινο στικάκι –ή είμαστε της τεχνολογικής ανάπτυξης ή δεν είμαστε. Ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Σταύρο υπήρχαν οι υπογραφές της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, του ψυχιάτρου Ματθαίου Ιωσαφάτ, του hip-hop καλλιτέχνη Νικήτα Κλιντ, του ηθοποιού Χρήστου Λούλη, του πρώην γ.γ. Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή και της αθλήτριας Νίκης Ξάνθου.

Μια… αναμενόμενη επίθεση του Ρουβίκωνα

Η… επίσκεψη του Ρουβίκωνα ήταν αναμενόμενη. Οποιον κι άν ρωτούσαν θα το προέβλεπε. Κι όμως έγινε γιατί δεν έλαβαν κανένα προληπτικό μέτρο. Βέβαια, η γνωστή ομάδα αντιεξουσιαστών, χθες το μεσημέρι, δεν επέδραμε στο καλά φυλασσόμενο από λιμενοφύλακες κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη, αλλά στο κτίριο των παλιών γραφείων του στην Γρηγορίου Λαμπράκη στο κέντρο του Πειραιά. Τούς βόλευε κιόλας γιατί εκεί στεγάζονται ακόμα υπηρεσίες, όπως η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

Στην επίθεση μετείχαν τουλάχιστον 30 νεαροί, κάποιοι από τους οποίους ανέβηκαν και στους ορόφους και αφού πέταξαν φέιγ βολάν αποχώρησαν.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή τους ανέφεραν ότι «η παρέμβαση» έγινε με αφορμή «το οικολογικό έγκλημα στον Σαρωνικό», ενώ στα φέιγ βολάν που πέταξαν ανέγραφαν συνθήματα όπως: «Το θαύμα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας βρωμάει θάνατο» και «Ο κλάδος της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων είναι συνένοχος στο έγκλημα».
Οι ευχές της Θάνου στον διάδοχό της

Τον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, ο οποίος τη διαδέχθηκε, συνεχάρη η προκάτοχός του Βασιλική Θάνου, με τον οποίο άλλωστε γνωρίζονται πολλά χρόνια και έχουν μοιραστεί τις ίδιες έδρες.

Τι κι αν έφτασε να γίνει πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα από άλλη θέση και ρόλο να έχει τα ηνία του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού ως άμισθη σύμβουλός του; Η Θάνου δεν ξεχνά ποτέ τη… ρίζα της Θέμιδος που επί δεκαετίες υπηρέτησε φτάνοντας μέχρι την κορυφή της πυραμίδας της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ετσι δεν θα μπορούσε να μην ευχηθεί στον διάδοχό της. Τώρα μάλιστα που ξεκίνησε το νέο δικαστικό έτος και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης παραμένουν, η πρώην πρόεδρος είναι έτοιμη να συνδράμει από τον νέο της θεσμικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσής τους και να μοιραστεί με παλαιούς συναδέλφους της την εμπειρία της από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Γιατί μπορεί να άλλαξε θέση, αλλά η σχέση της με τη Δικαιοσύνη παραμένει πάντα ζωντανή.
Απαλλοτριώνονται οι Ανάργυροι της Φλώρινας

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Θυμίζω ότι η κατολίσθηση του Ιουνίου, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στη ΔΕΗ, έβγαλε από το συρτάρι το αδρανές πλάνο μεταφοράς του οικισμού, που θα γίνει με δαπάνη του Δημοσίου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα λόγω του κινδύνου που διατρέχουν οι περιουσίες, η ζωή αλλά και η υγεία των κατοίκων. Για να δούμε…

Διαγωνισμός

για τα ψηφιακά ραδιόφωνα

Σε διαγωνισμό για τον χάρτη των συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής (ψηφιακό ραδιόφωνο), την επιλογή των κέντρων εκπομπής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους προχωρούν εσπευσμένα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ).

Οπως η τελευταία ανακοίνωσε χθες, «οι τεχνολογίες του ψηφιακού ραδιοφώνου (Digital Audio Broadcasting, DAB και DAB+) αναμένεται να αλλάξουν την έννοια του σημερινού αναλογικού ραδιοφώνου, καθώς θα το μετατρέψουν σε ψηφιακό ραδιόφωνο, δηλαδή σε φορέα διανομής πολυμεσικών υπηρεσιών (εικόνα, ήχος, slideshow, mobile TV κ.ά.) μέσω των δικτύων ευρυεκπομπής».
Ποιότητα ήχου

Τα δίκτυα αυτά, σύμφωνα με τη ΓΓΤΤ, θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν παρέχονται ή δεν διανέμονται μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών. «Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής», τονίζεται, «θα είναι η ακρόαση υψηλής ποιότητας ήχου (ποιότητας CD), η δυνατότητα επιλογής πολλαπλάσιων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, καθώς και η ευκολία συντονισμού και λήψης χωρίς παρεμβολές για τον ακροατή. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα μετάδοσης κειμένου και γραφικών στην οθόνη του ραδιοφωνικού δέκτη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤΤ, σήμερα πάνω από 475 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από 800 διαφορετικές υπηρεσίες DAB.
Τα αναλογικά

Οπως διευκρινίζεται από το ίδιο υπουργείο, «η εισαγωγή του ψηφιακού ραδιοφώνου δεν θα επηρεάσει τεχνολογικά τη λειτουργία του αναλογικού ραδιοφώνου στα FM, καθόσον η εκπομπή τους θα γίνεται μέσω διαφορετικών συχνοτήτων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη χορήγηση των νέων ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών έως το τέλος του 2018.