Στη σκιά του «ναυαγίου» Κουρουμπλή έμελλε να διεξαχθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, το οποίο εξαρχής είχε θεωρηθεί από το Μαξίμου κομβικής σημασίας για τη φθινοπωρινή επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ενδεικτικό πως στο νησί πραγματοποίησε «απόβαση» σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό 15 κυβερνητικά στελέχη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, καθώς υπήρξε κινητοποίηση και του κομματικού μηχανισμού στο Ηράκλειο. Εκεί εξελέγη, άλλωστε, βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και άρα, τυπικά, εκπροσωπεί τον νομό.
Το κλίμα δεν έμοιαζε με… κυριακάτικη εκδρομή για τα κυβερνητικά στελέχη. Εξω από το κινηματοθέατρο Αστόρια, όπου πραγματοποιήθηκε η, σχεδόν προεκλογική, ομιλία του Πρωθυπουργού, είχαν συγκεντρωθεί αγρότες, μέλη των εργατικών κέντρων του νησιού, έμποροι και βιοτέχνες, συνταξιούχοι και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις –χωρίς πάντως να υπάρξουν παρατράγουδα.
Στόχος της επίσκεψης Τσίπρα και της μαζικής καθόδου των υπουργών του ήταν η επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την επαρχία και τον αγροτικό κόσμο, καθώς δεν είναι τυχαίο πως το επόμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον θεσσαλικό κάμπο, στα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, η εμπειρία από την προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν τραυματική, καθώς ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τους αγρότες που ζήτησαν τότε να τον συναντήσουν.
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ. Στην ομιλία του, με την οποία έπεσε η αυλαία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ομαλή πορεία εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, η οποία –εκτός από την έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –περνά μέσα από τα σχέδια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δίκαιη ανάπτυξη. Το μότο «Δίκαιη ανάπτυξη, το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια» ήταν αυτό που κοσμούσε και το βήμα από το οποίο μίλησε ο Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε νέα έργα υποδομών στην Κρήτη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, καθώς και στις ιδιαιτερότητες του νησιού, οι οποίες το καθιστούν –όπως είπε –πρότυπο για το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση. Οι ιδιαιτερότητες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, η κτηνοτροφία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αυτοδιοικητικά στελέχη συναντήθηκαν με τους υπουργούς που κατηφόρισαν στην Κρήτη, ενώ διοργανώθηκαν θεματικές ενότητες για την παιδεία, την υγεία, την επιχειρηματικότητα, τα χρηματοδοτικά Μέσα και τις δημόσιες επενδύσεις, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την απασχόληση, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις υποδομές, τις μεταφορές και τη νησιωτικότητα. Κυβερνητικά στελέχη δήλωναν μάλιστα ικανοποιημένα από τη συμμετοχή και το αυξημένο ενδιαφέρον γι’ αυτές.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία υπουργών, ενώ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Εκεί, προσεταιριζόμενος ξανά τη νέα γενιά, όπως κάνει το τελευταίο διάστημα, συνομίλησε με επιστήμονες και ερευνητές, δηλώνοντας «υπερήφανος που η Ελλάδα έχει ένα τόσο υψηλό επίπεδο επιστημόνων». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα, θα κάνουμε θαύματα».
Παρά την ολοκλήρωση των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός παραμένει στην Κρήτη, πραγματοποιώντας έτσι μια άτυπη περιοδεία. Σήμερα θα βρεθεί στα Χανιά, προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα για την ενέργεια και τα νησιά, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.