Ο ελληνικός αθλητισμός δεν καταλαβαίνει από κρίση! Οι διακρίσεις και αυτό το καλοκαίρι ήταν αρκετές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προέρχονται από νεαρούς σε ηλικία αθλητές.

Και είναι γεγονός ότι έχουμε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις αθλητών από τους οποίους μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές διακρίσεις.

Ο 19χρονος άλτης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου κυριάρχησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Γκροσέτο. Ηταν ο καλύτερος αθλητής που συμμετείχε στο αγώνισμα και οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτή τη χρονιά μάλιστα έφτασε το ατομικό ρεκόρ του στα 8,30 μ. Στην ίδια διοργάνωση, ο Οδυσσέας Μουζενίδης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία, ενώ στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό των Νέων ο Γιάννης Κυριαζής πήρε το ασημένιο στον ακοντισμό.

Το δίδυμο

Δύο ξεχωριστά παιδιά θα συναντήσουμε στην ελευθέρα πάλη και την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Γιώργος Πιλίδης: Το παιδί-θαύμα της ελευθέρας πάλης, με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων, το οποίο διεξήχθη πριν από δέκα ημέρες στην Αθήνα, πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ. Είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία που έχει κατακτήσει έξι μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τρεις διαδοχικές χρονιές. Τον περασμένο Ιούλιο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Σαράγεβο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ στο Παγκόσμιο της Αθήνας αγωνίστηκε με κάκωση στα πλευρά, χωρίς αυτό να τον επηρεάσει: «Δεν το σκέφτηκα τότε, δεν το σκέφτομαι και τώρα. Από τη στιγμή που τρεις χρονιές δεν κατάφερα να κατακτήσω το χρυσό, δεν χρειάζομαι να βρω δικαιολογίες. Χρειάζομαι να εντοπίσω τα λάθη μου για να βελτιωθώ» ήταν το σχόλιο του 17χρονου πρωταθλητή.

Γιάννης Σγουρόπουλος: Πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Νέων, στο απλό της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για το άθλημα στις νεαρές ηλικίες. Σπουδαίο ταλέντο, ο 17χρονος Σγουρόπουλος ονειρεύεται τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήδη έχει σχεδιάσει τη νέα χρονιά. Θα μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Είναι αθλητής του Ολυμπιακού, αλλά θα αγωνιστεί και στο σουηδικό πρωτάθλημα.

Τα κουπιά

Η ελληνική κωπηλασία μάς έχει συνηθίσει σε διακρίσεις. Αυτή τη φορά τα μετάλλια ήρθαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 στη Φιλιππούπολη, από δύο γυναικεία πληρώματα: το διπλό σκιφ με τις Αννέτα Κυρίδου και Δήμητρα Τσαμοπούλου και το διπλό ελαφρύ με τις Θωμαή Εμμανουηλίδου και Μαρία Πέργουλη ανέβηκαν στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Στα ομαδικά αθλήματα, οι διακρίσεις ήρθαν από το μπάσκετ και το πόλο. Η Εθνική Νέων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ που διεξήχθη στο Ηράκλειο, νικώντας στον τελικό το Ισραήλ.

Στο πόλο, η Εθνική Νέων Ανδρών αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διοργάνωση που έγινε στο Βελιγράδι, νικώντας στον τελικό την Κροατία. Στην αντίστοιχη διοργάνωση των Νέων Γυναικών, η ελληνική ομάδα πήρε το ασημένιο μετάλλιο καθώς ηττήθηκε στον τελικό από τη Ρωσία, ύστερα από την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.