Μήνες υπέβοσκε η κρίση στο Εθνικό Μέτωπο –από τη βραδιά του δεύτερου προεδρικού γύρου, όταν η Μαρίν Λεπέν κατέληξε με το απογοητευτικό γι’ αυτήν ποσοστό του 33,9%. Δύο ημέρες αργότερα, έχασε αυτήν που η «Figaro» χαρακτήριζε χθες «δεξί εξτρέμ» της, την ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Χθες έχασε και το «αριστερό εξτρέμ» της, το πάλαι ποτέ δεξί της χέρι και εγκέφαλο, κατά πολλούς, της εκστρατείας αποδαιμονοποίησης του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό. Κι αν η πρώτη αποχώρηση έγινε χωρίς δράματα, με τη Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν να επικαλείται προσωπικούς λόγους, παρά τις σοβαρές διαφορές της με τη θεία της, η δεύτερη συνοδεύεται από ένα τέτοιο σόου αλληλοκατηγοριών που υποδηλώνει ένα κόμμα υπό κατάρρευση. Ας προειδοποιούσε χθες η «Monde» ότι «θα ήταν πολύ πρόωρο και επικίνδυνο να φανταστούμε το Εθνικό Μέτωπο καταδικασμένο σε μια ανίατη παρακμή».
Επισήμως, ο Φιλιπό αναγκάστηκε χθες να υποβάλει την παραίτησή του από το FN επειδή η Μαρίν Λεπέν τον είχε αφήσει ένα 24ωρο νωρίτερα χωρίς αρμοδιότητες, διατηρώντας τον μεν στη θέση του αντιπροέδρου, αλλά χωρίς πλέον ευθύνη για την κομματική στρατηγική και επικοινωνία. Και η ίδια η Λεπέν αναγκάστηκε να το πράξει αυτό επειδή ο Φιλιπό αρνούνταν να εγκαταλείψει την προεδρία του συλλόγου Οι Πατριώτες που είχε ιδρύσει αμέσως μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Σύγκρουση συμφερόντων και προσπάθειες προσωπικής προώθησης είδε εκείνη, ένα πρόσχημα για να τον πετάξουν έξω εκείνος. Η κόντρα είναι, ούτως ή άλλως, πολύ βαθύτερη. Για να την κατανοήσει κανείς, όμως, αρκεί να επιστρέψει στην 11η Μαΐου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία: «Αν το Εθνικό Μέτωπο εγκαταλείψει την πρότασή του περί κατάργησης του ενιαίου νομίσματος θα αποχωρήσω» είχε προειδοποιήσει τότε ο Φιλιπό. Λίγες ώρες νωρίτερα η εφημερίδα «Le Parisien» είχε αποδώσει στον ακροδεξιό βουλευτή Ζιλμπέρ Κολάρ το εξής σχόλιο: «Για εμάς, το θέμα του ευρώ έχει τελειώσει, ο λαός έκανε το δημοψήφισμά του την περασμένη Κυριακή. Η Μαρίν πρέπει να ακούσει αυτό το μήνυμα».
Σκιώδης σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν από το 2009, διευθυντής της καμπάνιας της για τις προεδρικές εκλογές του 2012, αντιπρόεδρος του FN από τον Ιούλιο της χρονιάς εκείνης, ευρωβουλευτής από το 2014, αυτός ο απόφοιτος της ΕΝΑ και πρώην αξιωματούχος της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης (IGA) υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της στρατηγικής «αποδαιμονοποίησης» του Εθνικού Μετώπου, που έφερε στο κόμμα όλο και καλύτερα ποσοστά. Αυτός ήταν που επέμεινε, και πέτυχε, στο πλαίσιο αυτό την εκδίωξη του Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Ηταν οπαδός μιας γραμμής βασισμένης περισσότερο στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην καταγγελία της ΕΕ και λιγότερο στον αντιμεταναστευτικό λόγο και στην αναδίπλωση στην εθνική ταυτότητα –όπως η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Ηταν επίσης ένα από τα πλέον φωτογενή πρόσωπα του FN, πανταχού παρών σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
Λιγότεροι οι διαδηλωτές
Συνολικά 132.000 Γάλλοι διαδήλωσαν χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στους δρόμους των γαλλικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι 223.000 διαδηλωτών την προηγούμενη, πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων, στις 12 Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω στη δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία δεν βρίσκεται στους δρόμους», είχε διαμηνύσει από τη Νέα Υόρκη την Τρίτη, μέσω CNN, ο γάλλος πρόεδρος.