Το Κρόιτσμπεργκ έχει ούτως ή άλλως το δικό του χρώμα. Σ’ αυτές τις εκλογές έχει τα δικά του ονόματα υποψηφίων: Κανσέλ Κιζίλτεπε για το SPD, Κανάν Μπαϊράμ για τους Πράσινους, Τιμούρ Χουσεΐν για το δεξιό CDU. Τυχαίο δεν είναι ότι το Κρόιτσμπεργκ θεωρείται η μεγαλύτερη τουρκική πόλη εκτός Τουρκίας. Στη Γερμανία ζουν 2,5 εκατομμύρια Τούρκοι. Η απερχόμενη Ομοσπονδιακή Βουλή είχε 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής, στην επόμενη θα είναι ίσως περισσότεροι. Ψηφίζουν 750.000 με γερμανική ή διπλή υπηκοότητα, είναι περίπου το 1% του εκλογικού σώματος. Η απόσταση της Μέρκελ από τον Σουλτς είναι μεγάλη, δεν θα καθορίσουν την έκβαση των εκλογών, όπως το 2002. Τότε ο Σρέντερ εξελέγη για δεύτερη φορά καγκελάριος με 7.600 ψήφους διαφορά. «Επανεκλέχθηκε από τους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους που ψήφισαν πάνω από 60% SPD, ο Σρέντερ το ήξερε» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κενάν Κολάτ, πρόεδρος του CHP, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας.

Η πλειοψηφία των Τουρκογερμανών συνεχίζει να ψηφίζει SPD, ήταν το κόμμα που φρόντισε περισσότερο για την ενσωμάτωσή τους στη Γερμανία. Σοσιαλδημοκράτισσα είναι η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζους. Αλλά ο Σουλτς διέρρηξε την προνομιακή σχέση τους με το SPD ζητώντας στο ντιμπέιτ με τη Μέρκελ επιτακτικά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας. Η στροφή 180 μοιρών του Σουλτς απογοήτευσε τους τούρκους Δημοκράτες, πιστεύουν ότι είναι «νερό στον μύλο» του Ερντογάν και των ακροδεξιών της Γερμανίας, δεν περιλαμβάνεται καν στο εκλογικό πρόγραμμα του SPD. «Ο Σουλτς προσπέρασε τη Μέρκελ από δεξιά», λέει ο Κολάτ, «περιμένω από ένα αριστερό κόμμα να επιτίθεται από αριστερά, να ενδιαφερθεί πώς θα στηριχθεί η αντιπολίτευση στην Τουρκία».

Το κάλεσμα του Ερντογάν στους Τούρκους να μην ψηφίσουν τα κόμματα της Μέρκελ, του Σουλτς και τους Πράσινους γιατί είναι «εχθροί της Τουρκίας» δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση. Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία κατεβαίνει το κόμμα Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών με αφίσες του Ερντογάν, αλλά χωρίς καμία προοπτική, λέει ο Κολάτ. «Θα ψηφίσω τους Πράσινους» μου λέει μια 40χρονη γυναίκα, εργαζόμενη σε φαστ φουντ ντονέρ στην Κοτμπούσερ Τορ. Ο Ερντογάν; «Είναι ρατσιστής και δικτάτορας» λέει με κάποιο δισταγμό. Οι άλλοι δεν ήθελαν καν να μιλήσουν.