O Φρανς Γιόζεφ Στράους, ιστορικός ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Eνωσης της Βαυαρίας CDU, είχε αφήσει στο κόμμα του μία παρακαταθήκη: δεν πρέπει να μείνει πολιτικός χώρος για άλλο κόμμα δεξιά του CDU-CSU. Πράγματι, με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν κατάφερε παγγερμανικά να καθιερωθεί δεξιά της Χριστιανικής Ενωσης. Ακροδεξιά κόμματα όπως οι Ρεπουμπλικανοί, NPD, DVU είχαν κατά καιρούς επιτυχίες σε περιφερειακές εκλογές, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 5% για να φτάσουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Οι αυριανές εκλογές στη Γερμανία σημαίνουν και το τέλος της παρακαταθήκης του Στράους. Η 19η Μπούντεσταγκ θα έχει έξι κοινοβουλευτικές ομάδες, και εφτά κόμματα, αν συνυπολογιστεί η διαίρεση της Χριστιανικής Ενωσης σε Χριστιανοκοινωνιστές CSU στη Βαυαρία και Χριστιανοδημοκράτες CDU στην υπόλοιπη Γερμανία. Εκείνο όμως που προσδίδει ιστορικό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών είναι η είσοδος στην Μπούντεσταγκ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό, κόμμα που δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωκρίση ως αντίσταση στα προγράμματα διάσωσης του ευρώ και της Ελλάδας, είναι η γερμανική εκδοχή του εθνικολαϊκισμού που σάρωσε τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη. Το AfD θα είναι ο εκφραστής του στην Μπούντεσταγκ. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το ειδικό βάρος για την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη αν το AfD με την πρώτη του είσοδο ως τρίτο κόμμα αναδειχθεί και αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση επανάληψης της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

Οι δημοσκοπήσεις

Η αισιοδοξία είναι υποχρεωτική στα επιτελεία όλων των κομμάτων. «Αν οι πολίτες εκφράσουν και στην κάλπη την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο, τότε η Χριστιανική Ενωση θα κινηθεί στην κατεύθυνση του 40%», προέβλεψε η αντιπρόεδρος του κόμματος, υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δημοσκοπήσεις όμως δίνουν στο CDU-CSU 36-37% και αυτό θα ήταν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το 41,5% των προηγούμενων εκλογών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν επενδύσει στο ντιμπέιτ Σουλτς – Μέρκελ για να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα των δημοσκοπήσεων και να επαναλάβουν τον άθλο του Γκέρχαρτ Σρέντερ που κατάφερε το 2005 να καλύψει σε ένα μήνα μια απόσταση δέκα μονάδων από τη Μέρκελ, χάνοντας στο τέλος σχεδόν με μία μονάδα διαφορά. Το ντιμπέιτ δεν έφερε την πολυπόθητη ανατροπή και οι ελπίδες που έχει ο Σουλτς για τους αναποφάσιστους δεν θα εκπληρωθούν, δεδομένου ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι μονοκούκι SPD. Γι’ αυτό και δεν μιλούν για ποσοστά. «Θα είναι καλύτερα από ό,τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις», έλεγε η Μανουέλα Σβέσιγκ, αντιπρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία. Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν μια ιστορική ήττα του SPD με ποσοστά μεταξύ 20-23%.

Με διψήφιο ποσοστό.

Τις καλύτερες προοπτικές για την τρίτη θέση έχει η Εναλλακτική για τη Γερμανία – ΑfD, που κινείται μεταξύ 9-12%. Πιθανότερο είναι να βρεθεί με διψήφιο ποσοστό στην οροφή των μετρήσεων, αν συνυπολογιστεί η κρυφή ψήφος εκείνων που δεν δηλώνουν, αλλά ψηφίζουν το ακροδεξιό κόμμα.

Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν και οι Φιλελεύθεροι FDP που επανακάμπτουν στην Μπούντεσταγκ ύστερα από απουσία μιας τετραετίας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο FDP μέχρι 11%. Ο νέος πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και να ξαναδώσει στο κόμμα του Γκένσερ τον κομβικό ρόλο που σε άλλες εποχές ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις πότε με το Χέλμουτ Σμιτ πότε με το Χέλμουτ Κολ. Ο Λίντνερ τονίζει το μοντέρνο προφίλ του κόμματος, είναι ο καθαρός εκφραστής των νεοφιλελεύθερων τάσεων. Το FDP είχε πάντα στους κόλπους του μία εθνικιστική πτέρυγα, την οποία τόνισε προεκλογικά ο Λίντνερ για να αποσπάσει μερίδιο από τους ψηφοφόρους που κινούνται προς το AfD. Είναι το μόνο κόμμα που επαναφέρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Για την Αριστερά (Die Linke), η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος, Σάρα Βάγκενκνεχτ περιμένει «οπωσδήποτε διψήφιο ποσοστό». Οι δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στο 8,5-11%. Η Αριστερά μαζί με το AfD είναι τα δύο κόμματα που διεκδικούν την αντισυστημική ψήφο, αν και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θεωρεί ότι είναι το μόνο αντισυστημικό κόμμα κατατάσσοντας και την Αριστερά στα συστημικά κόμματα.