Η τετραετία της Μέρκελ που κλείνει με τις αυριανές εκλογές είχε στιγμές μεγάλης προσέγγισης αλλά και μεγάλης σύγκρουσης με την Ελλάδα. Oι Σοσιαλδημοκράτες που διαδέχτηκαν το 2013 τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ στη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ επεδίωξαν σαφή διαφοροποίηση στην πολιτική του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας. Βοηθούσε σε αυτό η υλοποίηση του δεύτερου Μνημονίου που εκείνη την περίοδο προχωρούσε με ικανοποιητικούς ρυθμούς από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Με πρωτοβουλία και πίεση των Σοσιαλδημοκρατών συμπεριελήφθη στο σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας η στήριξη της Ελλάδας. «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται σε πνεύμα συνεργασίας, πρωτίστως θα υποστηριχτεί και θα επεκταθεί η Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση», ανέφερε η κυβερνητική συμφωνία CDU/CSU-SPD στο κεφάλαιο της πολιτικής για την Ευρώπη. «… Σε αυτά τα συμφραζόμενα επιδιώκουμε τη σύσταση ενός Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας».

Δεν είχει υπάρξει προηγούμενο ανάληψης συγκεκριμένων κυβερνητικών δεσμεύσεων για την Ελλάδα από γερμανική κυβέρνηση.

Η ευκαιρία αυτή δεν αξιοποιήθηκε από την Αθήνα. Η άνοδος των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία το 2015 ανέκοψε τις προσπάθειες διμερών συνεργασιών που είχαν ξεκινήσει. Το Ιδρυμα Νεολαίας, τη σύσταση του οποίου υπέγραψαν οι δύο πλευρές παρουσία των προέδρων των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο του 2014, μπήκε στον πάγο με την κυβερνητική αλλαγή του 2015. Η διμερής συνεργασία στα υπόλοιπα πεδία, εκπαίδευση, υγεία, περιορίστηκε στο ελάχιστο, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Αρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, αλλά με το χειρόφρενο σηκωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με δεδομένο το εχθρικό κλίμα πολέμου με τη Γερμανία που είχαν καλλιεργήσει προηγουμένως. Υπό την έννοια αυτή, από τα τέσσερα χρόνια της θητείας της Μέρκελ, τουλάχιστον μία διετία πήγε χαμένη. Αλλη συγκυρία τέτοιου διμερούς ενδιαφέροντος που να καταγράφεται σε κυβερνητική συμφωνία δεν θα υπάρξει. Ούτε στο ενδεχόμενο επανάληψης του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών που είναι και το πιθανότερο σενάριο μετά τις αυριανές εκλογές.

Κλειδί για την Ελλάδα θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να κρατήσει το σημαντικότερο πόστο μετά την καγκελάριο για να συνδιαμορφώσει και το μέλλον και της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αλλά και οι πιθανοί εταίροι της Μέρκελ, με πρώτο τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, γνωρίζουν τη βαρύτητα του υπουργείου Οικονομικών και εκδηλώνουν ήδη το ενδιαφέρον τους για αυτό.