Διάσημοι από τις αναζητήσεις επιζώντων στα πιο επικίνδυνα ερείπια σε όλο τον κόσμο, οι «Τυφλοπόντικες» του Μεξικού δίνουν μάχη λεπτό προς λεπτό για την ανεύρεση όσων ζουν ακόμα καταπλακωμένοι από τα κτίρια που κατέρρευσαν μετά τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης. Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,1 βαθμών –ο πιο φονικός τα τελευταία 32 χρόνια –ανήλθε στους 251 και οι «Τυφλοπόντικες», το εθελοντικό σώμα διασωστών που είχε δημιουργηθεί μετά τον σεισμό του 1985 στην Πόλη του Μεξικού, κατόρθωσαν να βγάλουν από τα ερείπια τουλάχιστον 50 επιζώντες, υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που φώναζε ενθουσιασμένος «ναι, μπορούμε». Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.900.
Καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά ώρα με την ώρα για όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια των πολυκατοικιών που κατέρρευσαν, όλο το Μεξικό παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων σε ένα σχολείο στα νότια της πρωτεύουσας, εκεί όπου είχε εντοπισθεί ζωντανό ένα 12χρονο κοριτσάκι, κάθε προσπάθεια όμως να το πλησιάσουν οι διασώστες αποτύγχανε. Η πιο δραματική στιγμή ήταν εκείνη που λίγο πριν μπορέσουν να φθάσουν στη μικρή, οι «Τυφλοπόντικες» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια επειδή σημειώθηκε μια κατάρρευση στο εσωτερικό του κατεστραμένου κτιρίου. Αλλα 11 παιδιά διασώθηκαν από το ίδιο σχολείο –ηλικίας από 6 έως 15 ετών. Αλλα 21 παιδιά και 4 δάσκαλοι άφησαν στα ερείπια την τελευταία τους πνοή.
Οι «Τυφλοπόντικες», Τopos στα ισπανικά, είναι πλέον ιδιαίτερα έμπειροι καθώς έχουν συνδράμει στην εύρεση επιζώντων σε πολλές καταστροφές, μεταξύ των οποίων στην Αϊτή, στο Νεπάλ και στις Φιλιππίνες. Το 2001 τα μέλη της μεξικανικής οργάνωσης βρέθηκαν στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων αναζητώντας εγκλωβισμένους. Τώρα, αντιμετωπίζουν άλλη μια μεγάλη καταστροφή στην πατρίδα τους. Εργάζονται πυρετωδώς και από καιρού εις καιρόν ζητούν από τους παρισταμένους να κάνουν απόλυτη ησυχία προκειμένου να αφουγκραστούν οποιαδήποτε έκκληση για βοήθεια κάτω από τα ερείπια. Η αναζήτηση γίνεται με σκυλιά, κάμερες, αισθητήρες κίνησης και άλλους τρόπους.
Τρεις ημέρες μετά τον σεισμό, ο κίνδυνος στη μεξικανική πρωτεύουσα δεν έχει περάσει, με ένοπλους στρατιώτες να φρουρούν εγκαταλειμμένα κτίρια για τα οποία υπάρχει φόβος ότι μπορεί να καταρρεύσουν. «Εκκενώνουμε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοια κτίρια» εξηγεί ένας από τους στρατιώτες στην κεντρική γειτονιά Ρόμα της Πόλης του Μεξικού, που χτυπήθηκε πιο έντονα από άλλες περιοχές. «Περιμένουμε τους μηχανικούς να κάνουν την αξιολόγηση».
Σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθούν ακόμα βαριά μηχανήματα, από τον φόβο ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο κάποιους εγκλωβισμένους. Περίπου 52 κτίρια κατέρρευσαν στην Πόλη του Μεξικού και δεκάδες άλλα στις γύρω περιοχές.
Χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα σημεία της χώρας δωρίζουν τρόφιμα, μπουκάλια με νερό, φάρμακα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμοπλήκτων. Εστιατόρια παραδίδουν πολλές μερίδες φαγητού στα καταφύγια όπου αναζήτησαν στέγη χιλιάδες Μεξικανοί μετά την καταστροφή των σπιτιών τους.
«Αντιμέτωποι με τη δύναμη της φύσης, είμαστε όλοι ευάλωτοι και γι’ αυτό είμαστε όλοι ενωμένοι όταν πρόκειται για τη διάσωση μιας ζωής ή την παροχή βοήθειας σε θύματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, κηρύσσοντας τρεις ημέρες εθνικού πένθους.
Οι κανόνες δόμησης
Οι εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια, κάποια από τα οποία είναι σχετικά νέα, προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για το εάν εφαρμόζονται οι κανόνες δόμησης που υποτίθεται ότι άλλαξαν σημαντικά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 10.000 άτομα