Η μείωση στο κόστος των ανανεώσιμων πηγών και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που επιτρέπουν την παραγωγή ακόμη περισσότερης ενέργειας, αναμένεται να φέρουν και άλλες επενδύσεις στον κλάδο, κάνοντας πολλές χώρες να αρχίσουν να εγκαταλείπουν σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.
Ερευνα του Bloomberg New Energy Finance κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως το 2040 οι καθαρές μορφές ενέργειας θα συγκεντρώσουν το 86% συνολικών επενδύσεων 10,2 τρισ. δολαρίων. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται το συγκεκριμένο διάστημα να διοχετευθούν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με κάθε ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά τα 8,5 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Bloomberg New Energy Finance Μάικλ Λίμπριχ, η αναμενόμενη σημαντική μείωση στο κόστος κατασκευής ηλιακών και αιολικών πάρκων κάνει πλέον σε πολλές χώρες πιο συμφέρουσα την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων, αντί για μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες που οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που κατασκευάζουν πλέον πολλές εταιρείες, οι οποίες ξεπερνούν σε ύψος ακόμη και τα 200 μέτρα καθεμία και μπορούν να παράγουν περίπου 9 μεγαβάτ. Μέχρι το 2025 οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να μεγαλώσουν και άλλο σε μέγεθος, φτάνοντας συνολικά σε ύψος τα 300 μέτρα, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν από 13 έως 15 μεγαβάτ καθεμία. Τέτοιες ανεμογεννήτριες έχουν ήδη στα σκαριά μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Siemens και η Vestas Wind Systems.
Η πρόοδος στις συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι ήδη ορατή στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία Dong Energy, που έχει έδρα τη Δανία, κέρδισε συμβόλαιο για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου ανοικτά της Βρετανίας. Το έργο έχει την ονομασία Hornsea Project Two.
Στη Δανία, το ένα τρίτο των αναγκών ενέργειας καλύπτεται ήδη από ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης ενέργειας της χώρας. Τα σχέδια των Δανών όμως δεν σταματούν εδώ. Η εταιρεία διανομής ενέργειας της χώρας, η Energinet, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς από την Ολλανδία και τη Γερμανία, έχει βάλει μπρος να αναπτύξει νέο μεγάλο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τεχνητά νησιά στο μέσον της Βόρειας Θάλασσας. Εάν προχωρήσει το σχέδιο, οι αλλαγές στον χάρτη της ενέργειας θα είναι μεγάλες. Το κέντρο παραγωγής αιολικής ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα, με την ονομασία North Sea Wind Power Hub, θα μπορεί έως το 2050 να τροφοδοτεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 70 έως 100 εκατ. Ευρωπαίους. Εάν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, αναμένεται να ανοίξουν νέοι δρόμοι για αντίστοιχα πρότζεκτ και σε άλλες χώρες.