Γιατί βούλιαξε οικονομικά ο Παναθηναϊκός; Το ερώτημα μοιάζει με θέμα στο μάθημα της έκθεσης, στο οποίο ενώ όλοι νομίζουν πως έχουν γράψει καλά, εντούτοις η πλειονότητα των εξεταζομένων είναι εκτός θέματος.
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στον ισολογισμό που κατέθεσε η πράσινη ΠΑΕ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 12 Δεκεμβρίου 2016, καθώς και στο ποσοστό που πρέπει να αντιστοιχούν οι μισθοί στον κύκλο εργασιών των συλλόγων.
Αποτελεί χρυσό κανόνα στο ποδόσφαιρο οι μισθοί ως ποσοστό του κύκλου εργασιών να μην ξεπερνούν το 60%. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτός ο μαγικός αριθμός είναι 45%, στη Σίτι 61%, στην Τότεναμ 48%, στην Αρσεναλ 66%, στην Μπενφίκα 49%, στην Αϊντχόφεν 48%, στην Παρί 56% και στην Μπάγερν 44%.
Θα αναρωτιέστε τώρα ποιο ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στον Παναθηναϊκό. Με έναν κύκλο εργασιών 13,736 εκατ. ευρώ οι Πράσινοι πλήρωσαν μόνο για αμοιβές εργαζομένων και λοιπών παροχών 11,564 εκατ. ευρώ –ήτοι ποσοστό 84,4% !
Ο Παναθηναϊκός επένδυσε σε παίκτες με υψηλό κασέ για να παραμείνει διεκδικητής του τίτλου, όπως κάνει κάθε ομάδα που ο πρωταθλητισμός είναι στο DNA της, προσβλέποντας ταυτόχρονα σε άνοδο των εσόδων της. Η ημεδαπή ποδοσφαιρική αγορά ακολούθησε ωστόσο την πορεία της συρρικνούμενης μνημονιακής οικονομίας της χώρας που σε συνδυασμό με πρόωρους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε οικονομικό αδιέξοδο.