«Ψυχραιμία» –πρόκειται για τη λέξη που ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλη τις τελευταίες ώρες στην Κεντροαριστερά και στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, αρχής γενομένης από τον Νίκο Αλιβιζάτο. Στελέχη όλων των πλευρών κατατάσσουν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος ψηλότερα από τις διαφωνίες επί των διαδικαστικών. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, παρά τις ενστάσεις που έχουν καταγραφεί από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά εξουσιοδότησε τον κορυφαίο συνταγματολόγο να διοργανώσει την εκλογή ηγεσίας του νέου, ενιαίου φορέα.
Παρότι η Wind άφηνε παράθυρο αισιοδοξίας για τη διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από τις 5 Φεβρουαρίου, απαντώντας ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει το κομμάτι του hardware σε λογικό κόστος, ζήτησε τη συμμετοχή μιας εταιρείας software ώστε να στήσει το λογισμικό. Με επιστολή του, ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε τους υποψηφίους πως, έπειτα από διαβουλεύσεις, θα χρειαστεί να συζητηθεί αναβολή των εκλογών διάρκειας περίπου ενός μήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε να πραγματοποιήσουν συνάντηση οι υποψήφιοι αρχηγοί προκειμένου να συζητήσουν αυτήν την πιθανότητα, μαζί με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Η επιστολή Αλιβιζάτου προκάλεσε ηχηρές ενστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη –με τη Φώφη Γεννηματά να αποκλείει τη συμμετοχή της σε μια τέτοια συζήτηση, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί δεν αποτελούν θεσμοθετημένο όργανο. Αντ’ αυτού, προτείνει εκ νέου συνεδρίαση της επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως τυχόν αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής δεν τεκμηριώνεται και πως η χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ έχει ήδη αποκλειστεί στις διαδικασίες της επιτροπής. «Πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους. Δεν επιτρέπει την αφοσίωση του συνόλου των δυνάμεων του χώρου στην αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που βασανίζουν τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. Παρά την αυστηρότητά της, η Γεννηματά επανέλαβε τη στήριξή της στο πρόσωπο του Αλιβιζάτου, καθώς δεν έχει σκοπό να «ανατινάξει» τη διαδικασία. Στο πλευρό της βρέθηκαν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς από ένα άτυπο συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών αποκλείονται τα σχήματα που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Από τις Κινήσεις Πολιτών, ωστόσο, επανέλαβαν την εμπιστοσύνη τους στον Νίκο Αλιβιζάτο.
Η ΛΥΣΗ. Πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η Γεννηματά δεν είναι αδιάλλακτη σχετικά με τη μετατόπιση της ημερομηνίας εκλογών για μικρό χρονικό διάστημα, αν η Wind και η εταιρεία software που επιλεγεί ζητήσουν χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, για κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει τεχνική τεκμηρίωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι «εστίες κρίσης» –αυτή η θέση ίσως τελικά δώσει τη λύση στον γόρδιο δεσμό της διαδικασίας εκλογής. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι υποψήφιοι αρχηγοί δέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο συμβούλιο. Οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συμφώνησαν με τη συνάντηση, τονίζοντας ότι τα διαδικαστικά ζητήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας, μπροστά στη σημασία της δημιουργίας του νέου φορέα.
Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Οι καθυστερήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ολοι οι τοκετοί έχουν τις ωδίνες τους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Θεοδωράκης, ενώ με επίσημη δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες πως «αυτό που συμβαίνει είναι μία δική τους μεγάλη δημοκρατική διαδικασία και όχι μία διαδικασία που αφορά λίγους, οι οποίοι, με διάφορα προσχήματα, επιδιώκουν να καθηλώσουν την προσπάθεια στα μέτρα τους». Τόσο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ωστόσο, όσο και ο Απόστολος Πόντας της ΕΔΕΜ εμφανίζονται αρνητικοί σε πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν γνωστές οι κινήσεις του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος εξαρχής επιμένει πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται ομόφωνα. Ο συνταγματολόγος χαρακτηρίζεται άνθρωπος που δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ και κρατάει στάση αναμονής έως ότου ζυγίσει όλα τα δεδομένα.