Ισχυρές αναταράξεις εξακολουθεί να προκαλεί στο πολιτικό σύστημα της Βρετανίας η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόλις δυο ημέρες μετά την ομιλία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερίζα Μέι στη Φλωρεντία, κατά την οποία έθεσε τους όρους της αποχώρησης, βουλευτές των Εργατικών επαναστάτησαν στο κόμμα τους ζητώντας από την ηγεσία τους να δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά καθώς και να θέσει τέλος στο «καταστροφικό Brexit».

Η ηχηρή παρέμβαση ακούστηκε στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου Συνεδρίου των Εργατικών. Βουλευτές του κόμματος αλλά και επικεφαλής συνδικάτων συνυπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή με παραλήπτη τον Τζέρεμι Κόρμπιν, από τον οποίο ζητούν να προχωρήσει σε σχέση με τη θέση που υποστηρίζει σήμερα και να ασκήσει πίεση ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019.

Ο ίδιος ο Κόρμπιν δεν φαίνεται πάντως να έχει σαφή άποψη σχετικά με το Brexit. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, η υποστήριξή του στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ήταν μάλλον χαλαρή, ενώ μετά το δημοψήφισμα οι θέσεις του δεν διέφεραν και πολύ από εκείνη της Τερίζα Μέι που ζητούσε ένα καθαρό διαζύγιο με την Ευρώπη. Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, αυτή η ευθυγράμμιση έπαψε να υπάρχει. Οι Εργατικοί του Κόρμπιν άλλαξαν ρότα, με τον ηγέτη τους να δηλώνει ότι σε περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία θα πιέσει για πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά –τουλάχιστον την περίοδο της μετάβασης, αν όχι και έπειτα από αυτήν.

Βουλευτές και συνδικαλιστές πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. «Μόνο απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα για να δικαιολογήσει μια ακραία προσέγγιση στο Brexit» σημειώνουν στην επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ». «Γι’ αυτό στο Συνέδριό μας, αυτήν την εβδομάδα, οι Εργατικοί θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα παραμείνουμε στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, χωρίς να αποκλείουμε επιλογές σχετικά με το πώς θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Στην επιστολή τους οι βουλευτές των Εργατικών εξαπολύουν επίθεση στους Τόρις για την «καταστροφική τους δέσμευση να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση σε δεκάδες χιλιάδες». «Οι Εργατικοί θα πρέπει να είναι σαφείς: δεν ευθύνονται οι μετανάστες για τις μειώσεις μισθών, την εργασιακή ανασφάλεια, την ακατάλληλη στέγαση και τις κατάκοπες δημόσιες υπηρεσίες» προσθέτουν ακόμη.

Κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν; Ο ηγέτης των Εργατικών, που έχει δηλώσει έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του, απάντησε μέσω του BBC ότι λαμβάνει υπόψη του τα μέλη του κόμματός του που θέλουν να διατηρήσουν τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν θα αλλάξει την πολιτική του κόμματός του. Είπε, πάντως, πως θεωρεί ότι μια μεταβατική περίοδος με πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται. Και παρείχε στήριξη στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή.

Τι θέλει η Τερίζα Μέι

Στο σχέδιο που παρουσίασε η Τερίζα Μέι στη Φλωρεντία προβλέπεται η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά για δύο χρόνια μετά το Brexit, καθώς και η συμμετοχή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.