Η πλειοψηφία της γαλλικής δεξιάς βγαίνει ενισχυμένη από τις εκλογές της Κυριακής για τη Γερουσία, κατά τις οποίες η παράταξη La Republique en Marche (LREM) του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη σοβαρή ήττα και βρίσκεται μακριά από τους αρχικούς της στόχους.
Μετά τις διαδοχικές του ήττες στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί τη δύναμη της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Ανω Βουλή.
«Καταφέραμε κάτι περισσότερο από το να αντισταθούμε. Απόψε, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι στη Γερουσία η πρώτη δύναμη της αριστερής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο βουλευτής Λυκ Καρβουνάς.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ έκανε λόγο για «απαιτητική και θετική «πλειοψηφία της δεξιάς στη Γερουσία, προβλέποντας ότι με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων η δύναμη του κόμματος Les Republicains θα περάσει από τους 142 στους 150 περίπου.
Η ομάδα της LREM αριθμούσε 29 γερουσιαστές στην απερχόμενη Γερουσία και περιμένει 20 έως 30 στη νέα σύνθεση.
«Ηδη τουλάχιστον 10 γερουσιαστές: απέναντι στον Μακρόν, θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή του λαού στη Γερουσία», έγραψαν στο Twitter οι κομμουνιστές της Γερουσίας.
Το Εθνικό Μέτωπο δεν καταλαμβάνει νέα έδρα, αλλά καταγράφει «πραγματική αύξηση των ψήφων», σύμφωνα με την πρόεδρό του Μαρίν Λεπέν.
Δεν θα εμποδίσει το γάλλο πρόεδρο να κυβερνήσει
Ενώ η δημοτικότητα του κεντρώου νέου αρχηγού του κράτους μειώθηκε πολύ το καλοκαίρι, το κόμμα του, το οποίο είχε 29 γερουσιαστές, διατηρούσε έναν απλό στόχο: να εδραιώσει την παρουσία του στην Ανω Βουλή, όπου ανανεώνεται σχεδόν το ήμισυ των εδρών (171 από τις 348).
Το προεδρικό στρατόπεδο αντιμετώπιζε σε αυτές τις εκλογές δύο προβλήματα.
Η ίδια η φύση της ψηφοφορίας, με έμμεση ψηφοφορία, δεν ευνοεί τον αρχηγό του κράτους. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο 76.359 “μεγάλοι εκλογείς” (βουλευτές, δήμαρχοι, τοπικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι,…).
Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις που δυσαρέστησαν τους τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους: κατάργηση επιχορηγήσεων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τις κοινότητες, απαλλαγή από τον φόρο κατοικίας για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, μείωση του αριθμού των βοηθητικών θέσεων εργασίας.
Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι τελικά εμπόδισαν το κόμμα του προέδρου να τροποποιήσει στη Γερουσία τις παραδοσιακές ισορροπίες δεξιάς – αριστεράς, όπως είχε καταφέρει να κάνει στην Εθνοσυνέλευση.
Η απουσία πλειοψηφίας στη Γερουσία δεν θα εμποδίσει τον Μακρόν να κυβερνήσει. Στη Γαλλία, η Ανω Βουλή μπορεί να καθυστερεί την έγκριση νομοσχεδίων της κυβέρνησης για τα οποία δεν συμφωνεί, αλλά τον τελευταίο λόγο έχουν πάντα οι βουλευτές.
Αντίθετα, το πράσινο φως της Γερουσίας είναι θεωρητικά απαραίτητο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.