Στη σύντομη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να εξοργίσει πολλούς. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον πρόεδρο και τον αθλητικό κόσμο των ΗΠΑ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Συνολικά 27 παίκτες και τεχνικοί των ομάδων αμερικανικού φούτμπολ Baltimore Ravens και των Jacksonville Jaguars γονάτισαν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου στο ξεκίνημα ενός αγώνα της National Football League στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης των Jaguars, Σαντ Καν, γνωστός χρηματοδότης του Τραμπ, έπλεξε τα χέρια του με τους διαμαρτυρόμενους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε ζητήσει μέσω twitter από τους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες ώστε να πιέσουν τις ομάδες να «απολύουν» τους παίκτες που διαμαρτύρονται την ώρα του εθνικού ύμνου. Είχε επιμείνει δηλαδή στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, προκαλώντας σάλο.

«Δεν θα σας άρεσε πολύ να δείτε έναν από αυτούς τους ιδιοκτήτες της NFL, όταν κάποιος δεν σέβεται τη σημαία, να λέει “βγάλτε αμέσως αυτό το καθίκι από το γήπεδο, απολύεται!”», είχε δηλώσει ο Τραμπ στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Αλαμπάμα. Αναφερόταν στον πρώην κουόρτερμπακ των San Francisco 49ers Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος είχε γονατίσει τον Αύγουστο του 2016 κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου διαμαρτυρόμενος έτσι για τους (πολυάριθμους) φόνους μαύρων αμερικανών πολιτών από λευκούς αστυνομικούς –και στους πολλούς ακόμη παίκτες που τον έχουν μιμηθεί έκτοτε. Από τον κομισάριο της NFL Ρότζερ Γκούντελ και τον σύνδεσμο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών μέχρι τον πρόεδρο των New England Patriots, Ρόμπερτ Κραφτ, επίσης χρηματοδότη και προσωπικό φίλο του Τραμπ, πολλοί επέκριναν τις δηλώσεις αυτές. Το ίδιο φάνηκε να κάνει, εμμέσως, και ο τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ γονατίζοντας επί σκηνής στη διάρκεια συναυλίας στο Global Citizen Festival της Νέας Υόρκης το Σάββατο.

Ο πόλεμος όμως δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές. Επειτα από τις δηλώσεις πολλών σταρ των Golden States Warriors, πρωταθλητών του NBA, πως θα μποϊκοτάρουν την παραδοσιακή δεξίωση προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέσυρε το Σάββατο, και πάλι μέσω twitter, την «τιμητική» πρόσκληση. «Μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο ήταν τιμητική πριν πας εσύ εκεί», σχολίασε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς –μία από τις πολλές ανάλογα πληρωμένες απαντήσεις που έλαβε ο Τραμπ.