Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ επέβαλε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του «γρήγορου» Ιντερνετ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ, «κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των εταιρειών Hellas Online και Wind Hellas καθώς και αναφορών των εταιρειών Cyta και Forthnet, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο ΟΤΕ προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του μέσω της πρακτικής τής διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, εις βάρος των ανωτέρω εταιρειών και υπέρ του λιανικού του άκρου, για χρονικό διάστημα 3 ετών (2012-2014)…».

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση από τον ΟΤΕ «των κανονιστικών υποχρεώσεών του περί μη διακριτικής μεταχείρισης» και 3,5 εκατ. ευρώ «για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού».

Για την επιμέτρηση των προστίμων, η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, «συνεκτίμησε τη χρονική διάρκεια της παράβασης, τη φύση και τη σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε ο ΟΤΕ, την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές του και τις γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και στους καταναλωτές».

Αμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αβάσιμη και ο Οργανισμός επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ΕΕΤΤ τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση, καθώς οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η Επιτροπή (κανονισμός χονδρικής RUO – Regulated Unbundled Offer)».

Ακόμα, από τον ΟΤΕ προστίθεται ότι «η EETT τιμωρεί τον Οργανισμό χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημιά, αφού οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν, ενώ αντίθετα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση».