Τη μορφή συνολικής περαίωσης των εκκρεμοτήτων και των ανοιχτών λογαριασμών που έχουν οι φορολογούμενοι με την Εφορία έχει πάρει η ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, αφού οι περισσότερες υποθέσεις δεν συνδέονται με μαύρο χρήμα.
Η ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση είναι ανοιχτό λόγω της ανταπόκρισης που δείχνουν οι φορολογούμενοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση περισσότεροι από 100.000 και η φορολογητέα ύλη που αποκαλύφθηκε μέσα από τις δηλώσεις της ρύθμισης αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Τα βεβαιωμένα έσοδα κινούνται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις αγγίζουν ήδη τα 400 εκατ. και αποτελούν τονωτική ένεση για τον προϋπολογισμό.
Πολλοί από τους 100.000 φορολογούμενους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δεν παρουσιάσθηκαν οικειοθελώς στην Εφορία αλλά αντίθετα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τις διαφορές που εντοπίστηκαν έπειτα από έλεγχο μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, χρήση της ρύθμισης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου.
Οσοι λοιπόν έσπευσαν στην Εφορία και εντάχθηκαν στη ρύθμιση, το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα που προβλέπει φόρους και πρόστιμα έως και 120% και να γλιτώσουν τις ποινικές κυρώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν τελικά υπάρξει παράταση θα αφορά το διάστημα ώς το τέλος του έτους με ένα νέο πέναλτι στον συντελεστή φόρου σε σχέση με όσους σπεύσουν ώς το τέλος του μήνα.
Οι φορολογούμενοι που… παραδίδονται στην Εφορία αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το 60% των εισοδημάτων που θα φανερώσουν.
Ωστόσο η ρύθμιση δεν κρύβει για όλους επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, όσοι υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, π.χ. συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών που είχαν ξεχάσει να υποβάλουν, γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα πλήρωναν. Πιο συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών δίνεται η δυνατότητα σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα για τα έτη 2000-2015 ή υπέβαλαν δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα με λάθη ή παραλείψεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις αυτής της κατηγορίας για να καλύψουν τις παραλείψεις τους ή να διορθώσουν τα λάθη τους χωρίς να επιβαρυνθούν με κανένα πρόστιμο. Τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν αναδρομικά για τα έτη 2000-2015 χωρίς πρόστιμα, είναι εκτός από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής ή διακοπής δραστηριοτήτων, τα έντυπα Ε9 από τα οποία δεν προκύπτει κάποιος φόρος ακίνητης περιουσίας κ.λπ.
Από τους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν:
– Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
– Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Υποβάλλονται από φορολογουμένους που ελέγχονται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
– Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
– Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
– Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελούσιας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.
Ρυθμίζουν σε δόσεις
Πολλοί από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση από την οποία προέκυψε η πληρωμή μεγάλων ποσών φόρου επιλέγουν να τα εξοφλήσουν σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν και τις 24.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ ή της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι επίσης ο αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία.
– Ο φορολογούμενος, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας να εξοφλήσει εμπρόθεσμα, εν όλω ή εν μέρει, τις οφειλές που προκύπτουν βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, δύναται να τις υπαγάγει, αυτές ή το τυχόν υπόλοιπο τους, και πάντως εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό τους σε πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι και 24 δόσεις.
– Στην περίπτωση που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής των οφειλών αυτών στη ρύθμιση έως 24 δόσεις υφίστανται και λοιπές βεβαιωμένες οφειλές που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση των 24 δόσεων, ο φορολογούμενος δύναται κατόπιν επιλογής του να ρυθμίσει μόνο τις οφειλές που προκύπτουν δυνάμει δηλώσεων που υποβάλλονται κατά τις διατάξεις της ρύθμισης.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
– Σε περίπτωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων (αρχικών ή τροποποιητικών) σύμφωνα με τις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη και είτε:
α) μη καταβολής της οφειλής εφάπαξ εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου είτε
β) απώλειας του προγράμματος ρύθμισης οφειλών, στην οποία έχει υπαχθεί η οφειλή, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης.
– Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου με βάση τη ρύθμιση αλλά την έχει χάσει και ζητά τη χορήγηση πιστοποιητικού των φορολογιών αυτών ο προϊστάμενος της ΔΟΥ στην οποία υποβλήθηκαν οι δηλώσεις, χορηγεί το πιστοποιητικό μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα και την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών.
– Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος έχει υποβάλει δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και δεν έχει υποβάλει αίτηση διαγραφής του τυχόν επιπλέον προσδιορισθέντος πρόσθετου φόρου, αυτός διαγράφεται οίκοθεν με απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου ΔΟΥ.