Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να βλέπει σημάδια ότι θα πιάσει τον στόχο του πληθωρισμού, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ακόμη και απαιτείται υπομονή, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντράγκι ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η ΕΚΤ θα βάλει ξανά στο μικροσκόπιο όλα τα εργαλεία χορήγησης ρευστότητας που έχει στη διάθεσή της, εξετάζοντας όλες τις εξελίξεις. Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας είναι ικανοποιημένα από τη μέχρι τώρα αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ομως ανησυχούν για τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου τους προηγούμενους μήνες και προσπαθούν τώρα να ζυγίσουν τους κινδύνους.

ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. Ο Ντράγκι είναι πολύ προσεκτικός στις προβλέψεις του καθώς τα μέλη της ΕΚΤ ετοιμάζονται να συναντηθούν στις 26 Οκτωβρίου για να εξετάσουν ξανά τη νομισματική τους πολιτική. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ζητούν από την Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει την ποσοτική χαλάρωση, ενώ άλλες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, θα ήθελαν να δουν τις αγορές κρατικών ομολόγων να συνεχίζονται, καθώς αυτές κρατούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τους.

Την Παρασκευή τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει η Eurostat για την πορεία των τιμών αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1,6%, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η ΕΚΤ προτιμά να δει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, αλλά ο στόχος αυτός δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το 2019. Την άνοδο του πληθωρισμού την έχει εν μέρει ανακόψει το ισχυρό ευρώ, το οποίο ολόκληρο το 2017 έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά 13%, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Η ΕΚΤ τον Οκτώβριο

θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους έως 60 δισ. ευρώ ή εάν θα μειώσει το ποσό αυτό ή εάν θα δώσει χρονοδιάγραμμα για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.