Πολύς λόγος έγινε για την ελληνογαλλική έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «EU turns 60: A Cartoon Party» που θα γινόταν στο Ευρωκοινοβούλιο (με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Στέλιου Kούλογλου και Patrick le Hyaric) και τελικά ματαιώθηκε. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, μετά την πρώτη ανακοίνωσή της με την οποία διαμαρτυρήθηκε για λογοκρισία, επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση για να απαντήσει, όπως λέει, σε «δημοσιεύματα με ψευδή πληροφόρηση και κακόβουλα άρθρα στον Τύπο και στο Διαδίκτυο».

Υπενθυμίζουν καταρχήν ότι «οι Ελληνες Γελοιογράφοι συμμετείχαμε με μια γελοιογραφία που διάλεξε ο καθένας μας από τη μεγάλη έκθεση του Μαΐου “Sweet Europe”. Η συνέχεια υπήρξε πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κοσμήτορας του Ευρωκοινοβουλίου (Catherine Bearder) με μια γενικόλογη αναφορά σε εσωτερικό κανονισμό, τελείως αυθαίρετα στην ουσία, λογόκρινε 12 σκίτσα των Ελλήνων Γελοιογράφων από τα 29 στο σύνολο. Το αποτέλεσμα της λογοκρισίας, βεβαίως, ήταν η ματαίωση ολόκληρης της έκθεσης, καθώς κανείς από τους μη λογοκριθέντες γελοιογράφους δεν δέχτηκε να συμμετάσχει χωρίς τους συναδέλφους του, ενώ και οι Γάλλοι επίσης δεν έστειλαν τα σκίτσα τους μετά την απόφαση της κοσμήτορος».

Στη συνέχεια διευκρινίζουν: «Γράφτηκε ότι τα λογοκριμένα σκίτσα καταπατούσαν κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου που δήθεν κάποιοι ακραίοι έλληνες γελοιογράφοι εμφανώς καταπάτησαν, προσπερνώντας ότι η λογοκρισία δεν συνοδεύτηκε από καμία αιτιολόγηση, συν το ότι οι κομμένες γελοιογραφίες ανήκαν σε όλο το ιδεολογικό φάσμα και δεν διέφεραν σε τίποτε άλλωστε από αυτές που “εγκρίθηκαν”».

Και καταλήγουν: «Το να ενοχλεί ένας γελοιογράφος μια οποιαδήποτε εξουσία θεωρείται παράσημο γι’ αυτόν, ότι έκανε σωστά τη δουλειά του».