Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν προσφυγές για την κατάργηση των νέων σταθμών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Οι νέοι σταθμοί διοδίων, πλέον του ότι έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός, παράλληλα επιφέρουν υπερβολικά μεγάλη επιβάρυνση στους οδηγούς των οχημάτων και έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ηδη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Μετσόβου, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Εβρου, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, η Ενωση Ξενοδόχων Μετσόβου, δικηγόροι, επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως η κτηνοτροφία, η τυροκομία, η μεταφορά απορριμμάτων, ιδιοκτήτες φορτηγών TIR ψυγείων κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ τοπικοί φορείς επικεντρώνουν τα νομικά τους πυρά κατά του σκέλους εκείνου της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει: 1) τη λειτουργία σταθμού διοδίων 10 χλμ. έξω από τα Ιωάννινα και 29 χλμ. από το Μέτσοβο, στην Παμβώτιδα Δροσοχώριου Ιωαννίνων και 2) τη λειτουργία σταθμών διοδίων στο Αρδάνιο Αλεξανδρούπολης και στη Μέστη Αλεξανδρούπολης (πλευρικός σταθμός διοδίων).

Ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να ανασταλεί άμεσα η επίμαχη υπουργική απόφαση για τους νέους σταθμούς διοδίων και στη συνέχεια να ακυρωθεί με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου.
Θλίψη για την αναλγησία

Θλίψη προκαλεί η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Πατούλη με αφορμή τον αγώνα της 10χρονης Νεφέλης κατά του καρκίνου και την έκκληση των γονέων της για οικονομική ενίσχυση, ώστε να μεταφερθεί η μικρή σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού.

Προ ημερών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) είχε ανταποκριθεί στο αίτημα των γονέων να γνωστοποιήσει το πρόβλημα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τελικά το απαραίτητο ποσό συγκεντρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η Νεφέλη θα χειρουργηθεί στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το ξέσπασμα Πολάκη (και πάλι στο facebook) προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι κραυγές αποδοκιμασίας αφορούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Ειδικότερα, κατηγορεί τον Πατούλη για «ψευτιά και υποκρισία» και επισυνάπτει δηλώσεις του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το μικρό κορίτσι «μπορεί να χειρουργηθεί στην Ελλάδα». Αυτό, άλλωστε, ήταν και το επιχείρημα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, που εξαρχής αρνήθηκε την κάλυψη των εξόδων της μικρής ασθενούς.

Η απάντηση του ΙΣΑ –που σημειωτέον συνοδεύεται και από τις σχετικές γνωματεύσεις των ελλήνων επιστημόνων –είναι ιδιαίτερα σκληρή, με περιφρονητικούς σχολιασμούς.

«Ενημερώνουμε τον ανάλγητο άνθρωπο και καταστροφικό για τη χώρα πολιτικό Παύλο Πολάκη ότι το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε να ανταποκριθεί στην απελπισμένη έκκληση των γονιών της μικρής Νεφέλης βασιζόμενο σε έγγραφο που υπογράφουν τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες και στο οποίο προτείνουν τη μεταφορά του παιδιού σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Μάλιστα ο θεράπων ιατρός επικοινώνησε ο ίδιος με το κέντρο στην Ιταλία και τους ζήτησε να δεχτούν να χειρουργήσουν το παιδί και μάλιστα το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω του επείγοντος της μορφής της νόσου» σημειώνεται.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ενημερώνουμε επίσης το πρωτοπαλίκαρο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλο ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να σέβεται τις γνωματεύσεις των θεραπόντων ιατρών, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι ζήτησαν να πάει σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, και όχι να αποφασίζει αυθαίρετα ότι η επέμβαση μπορεί να γίνει στη χώρα μας χωρίς να έχουν καν εξετάσει την ασθενή οι γιατροί που πιθανολογείται ότι μπορούν να το αναλάβουν».
Οι αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ

«Κατά συνείδηση» και με τη βούλα της Κεντρικής Επιτροπής πάει η ΔΗΜΑΡ στην εκλογή του αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα. «Στην περίοδο αυτή πρέπει να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις τόσο για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα όσο και για τα οργανωτικά και τη μορφή του φορέα» αναφέρεται στην απόφαση. Παράλληλα, στη ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να υπερψηφίσουν την αναγνώριση ταυτότητας φύλου –κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, αν τελικά και εκείνη δεν κάνει μια εξαίρεση στο εμπάργκο που έχει θέσει στην κυβέρνηση.