Από τον περασμένο Ιούλιο ήταν προετοιμασμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διπλή μετωπική επίθεση στον Πάνο Καμμένο αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις σκοτεινές συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον ισοβίτη Ε. Γιαννουσάκη. Και μπορεί η τότε συζήτηση (21/7) στη Βουλή να αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω, αυτό όμως ουδόλως άλλαξε τον σχεδιασμό της ΝΔ: το κλίμα για τον Πρωθυπουργό, επισημαίνουν στην Πειραιώς, είναι πλέον ακόμη πιο βαρύ μετά τις νέες αποκαλύψεις που εκθέτουν τον κυβερνητικό εταίρο του για τη συμπεριφορά του.

Βασική επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για τις αντιθεσμικές κινήσεις του Πάνου Καμμένου τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα εκφραστεί με τη σφοδρότερη ίσως επίθεση στον Αλέξη Τσίπα κατά την τελευταία διετία από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω κι αν προεξοφλεί ότι οι γραμμές άμυνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αντέξουν και το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής κατά του υπουργού Αμυνας θα απορριφθεί.

«ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΣ». Η αντίδραση της ΝΔ για τα έργα και τις ημέρες του Πάνου Καμμένου στο Λονδίνο είναι ενδεικτική των άκρως επιθετικών διαθέσεων που καταγράφονται στην Πειραιώς. «Ο κ. Τσίπρας θα κοιτάζει πολύ καιρό ακόμα τους υπουργούς του να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποφέρει; Θα συνεχίσει να τους καλύπτει αδύναμος να πράξει τα αυτονόητα;» σχολιάζει δηκτικά το γαλάζιο επιτελείο. Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει στην κάλυψη Καμμένου για την εμπλοκή του με τον ισοβίτη αυτό θα σημαίνει τη συνενοχή του, λένε με νόημα στη ΝΔ. Αυτό δε είναι ένα από τα σημεία που θα αναδείξει στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στα αναπάντητα ερωτήματα για τον υπουργό Αμυνας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αν γνώριζε για τις συνεχείς επικοινωνίες Καμμένου με τον Γιαννουσάκη. Στόχος του είναι να διαμηνύσει πως η κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πάνο Καμμένο αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο Πρωθυπουργός είναι αδύναμος. Οπως εξηγούν στην Πειραιώς, αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη στάση του στην περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό. Επέλεξε, υπογραμμίζουν, να μην καρατομήσει τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μολονότι αποδοκιμάζεται από ολόκληρη την κοινωνία, και το ίδιο κάνει και με τον Καμμένο.

Επιπλέον, βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να θέσει προ των ευθυνών τους και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Θα επιδιώξει, δηλαδή, να καταδειχθεί στους πολίτες ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι όταν ένας υπουργός έχει εμπλοκή σε υπόθεση της Δικαιοσύνης. Αν καταψηφίσουν, επομένως, την πρόταση Εξεταστικής για τον Καμμένο ουσιαστικά επιδοκιμάζουν τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται, επίσης, να επιτεθεί στον Πάνο Καμμένο γενικότερα για τη συμπεριφορά του, αλλά και για τις κοινοβουλευτικές πρακτικές των ΑΝΕΛ. Αλλωστε πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει τους ΑΝΕΛ «τυχοδιωκτικό – καιροσκοπικό κόμμα της Ακροδεξιάς».

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή κατά Καμμένου έρχεται να επιδεινώσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά και τον απόηχο των αρνητικών επιδόσεων που εμφανίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις. Η έρευνα της Μetron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έδειξε ότι εδραιώνεται σε διψήφια ποσοστά το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36,7% έναντι 22,7%), ενώ συντριπτική υπέρ της ΝΔ είναι η διαφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Στο πιεστικό κλίμα για την κυβέρνηση συμβάλλουν και οι επιδόσεις της ΔΗΣΥ που καταγράφεται καθαρά ως τρίτο κόμμα (8,8%), δίνοντας ώθηση και στο εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς που ήδη κινείται στην ίδια δημοσκόπηση σε διψήφια ποσοστά (μαζί με Το Ποτάμι).

Ετσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση Τσίπρα στη σημερινή συζήτηση, εφόσον βεβαίως ο Πρωθυπουργός επιλέξει να παρέμβει για να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Αλλωστε, συμβολικά, εάν σιωπήσει μπορεί να ερμηνευτεί ως άδειασμα στον Πάνο Καμμένο και να οδηγήσει σε διαφορετική τροχιά τις σχέσεις των δύο εταίρων, δοκιμάζοντας και την κυβερνητική συνοχή. Τον περασμένο καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον υπουργό Αμυνας αποδίδοντας σε επικοινωνιακό παιχνίδι της αντιπολίτευσης το αίτημα για παραπομπή σε Εξεταστική.