Στη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας κάποιοι «καλοί γνώστες του FDP», των γερμανών Φιλελεύθερων, είπαν στον ανταποκριτή της «Monde» στο Βερολίνο, τον Τομά Βιντέρ, πως οι σκληρές θέσεις του ηγέτη τους, Κρίστιαν Λίντνερ, γύρω από την Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ασφάλεια εξυπηρετούσαν πρωτίστως έναν «τακτικό στόχο»: να δελεάσει τους δυσαρεστημένους του CDU και τους ψηφοφόρους που έμπαιναν στον πειρασμό του AfD. Εφεξής, εκτιμούν οι υπερασπιστές αυτής της άποψης, το κόμμα θα είναι πιο ευέλικτο –δεν είναι άλλωστε αυτό που ζήτησε πρόσφατα να δοθεί σε έναν δρόμο του Βερολίνου το όνομα ενός ιστορικού του ηγέτη με βαθιά πίστη στην υπόθεση της Ενωμένης Ευρώπης, του υπουργού Εξωτερικών του Χέλμουτ Κολ, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ;

Καθώς ετοιμάζεται σήμερα να μεταφράσει, από τη Σορβόννη, σε συγκεκριμένες, αναλυτικές προτάσεις το όραμα για επανίδρυση της Ευρώπης που ξετύλιξε στην Πνύκα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εύχεται αναμφισβήτητα να έχει δίκιο αυτή η πλευρά –και όχι η άλλη, που βλέπει στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, στην αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ, την αναγκαστική όσο και βασανιστικά χρονοβόρα συγκρότηση μιας συμμαχίας της «Τζαμάικας» αλλά και στην εκτόξευση της γερμανικής Ακροδεξιάς ένα απότομο φρένο στα σχέδιά του.

«Τηλεφώνησα στην Ανγκελα Μέρκελ για να τη συγχαρώ. Θα συνεχίσουμε με αναποφασιστικότητα τη ζωτική μας συνεργασία για την Ευρώπη και τις χώρες μας», διαβεβαίωσε μέσω twitter τη νύχτα της Κυριακής ο γάλλος πρόεδρος. «Αν θέλουμε, ακριβώς, να πολεμήσουμε τους εθνικισμούς, τους λαϊκισμούς, χρειαζόμαστε μία Ευρώπη ισχυρή, που προστατεύει, που απελευθερώνει. Πρέπει λοιπόν να επανεφεύρουμε την Ευρώπη», επεσήμανε λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ. «Το γερμανικό Φιλελεύθερο Κόμμα υπογράμμισε τη σημασία που δίνει στην Ευρώπη, και όσο για τους Πράσινους αυτοί είναι πολύ φιλευρωπαίοι. Το σημαντικό είναι πως κρατούμε τον ίδιο συνομιλητή. Εχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια σταθερών κυβερνήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία», έλεγαν αξιωματούχοι του Ελιζέ, επιλέγοντας να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ έκανε πράγματι χθες κάποιες ενθαρρυντικές δηλώσεις: «Η επιτυχία και η δύναμη της Γαλλικής Δημοκρατίας μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Γερμανία δεν θα γίνει ισχυρότερη αν η Γαλλία γίνει πιο αδύναμη, αλλά η Ευρώπη στο σύνολό της θα ωφεληθεί αν όλα της τα μέλη επιστρέψουν σε μια τροχιά οικονομικής επιτυχίας. Για αυτό και ευχόμαστε στον κύριο Μακρόν τα καλύτερα», τόνισε. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επανέλαβε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, πρόταση-κλειδί του Μακρόν, σε υπουργό Οικονομικών και Κοινοβούλιο για την ευρωζώνη.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει στηρίξει όλη την ευρωπαϊκή στρατηγική του στην εγκαθίδρυση σχέσης εμπιστοσύνης με τη γερμανίδα καγκελάριο. Γι’ αυτό και έσπευσε να την πείσει για την πρόθεση της Γαλλίας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της προωθώντας με ταχύτατους ρυθμούς σειρά μεταρρυθμίσεων. Η Ανγκελα Μέρκελ έστελνε τόσο καιρό θετικά αν και επιφυλακτικά μηνύματα. Εξίσου ή και ακόμα περισσότερο επιφυλακτική εμφανίστηκε χθες γνωρίζοντας τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της, με τους Χριστιανοκοινωνιστές να ζητούν ήδη στροφή επί δεξιά και την Ακροδεξιά τρίτο κόμμα στην Μπούντεσταγκ: «Δεν θα αποκλείσω τίποτα ούτε θα θέσω κόκκινες γραμμές. Η Χριστιανική Ενωση θα στηρίξει ό,τι έχει νόημα. Η άποψή μου είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά αυτό πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη επιρροή για την ΕΕ».

«Ευρώπη κυρίαρχη, Ευρώπη ενωμένη, Ευρώπη δημοκρατική»: με αυτό το τρίπτυχο σκοπεύει να απαντήσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Κάποιοι όπως ο αρθρογράφος του «L’Obs» Πασκάλ Ρισέ φοβούνται πως υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος «να καταλήξει αυτή η ιστορική ομιλία στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, που είναι ήδη γεμάτο από ραγισμένα ευρωπαϊκά όνειρα». Αξιωματούχοι του Ελιζέ ωστόσο επέμεναν πως «αυτή είναι η καλή στιγμή να προτείνουμε το όραμά μας διότι αν περιμένουμε πολύ οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία θα έχουν αναγκαστικά προχωρήσει και θα μπορούν να μας αντιτείνουν πως το Παρίσι δεν γνωστοποίησε εκ των προτέρων τις προτάσεις του». Ενας ηγέτης που λατρεύει τα σύμβολα αναμένεται να στείλει σήμερα από τη Σορβόννη μηνύματα στην «Τζαμάικα».