Δύο διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη Καταλωνία. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης θεωρεί πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα και οι Αρχές της Καταλωνίας δηλώνουν αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για τη διεξαγωγή του.
Από τη μία, οι ισπανικές Αρχές που θεωρούν πως έχουν κάνει αρκετά για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Οπως χαρακτηριστικά είπε κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Ρόιτερ, «το παιχνίδι τελείωσε για το δημοψήφισμα. Ισως κάνουν ένα πάρτι την Κυριακή σε δρόμους και πλατείες, όπου μπορεί να στήσουν μερικά εκλογικά περίπτερα και να προσποιηθούν ότι ψηφίζουν. Ομως δεν θα πρόκειται για δημοψήφισμα». Η άποψή του βασίζεται στο ότι η Καταλωνία δεν διαθέτει εκλογική επιτροπή, όπως προβλέπει ο νόμος, κάλπες, ψηφοδέλτια, εκλογικό υλικό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία –οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κατάσχει τις τελευταίες ημέρες εκατομμύρια ψηφοδέλτια και χιλιάδες κάλπες. Ο ισπανός αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ή μια πιθανή μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας έπειτα δεν θα τύχει καμία διεθνούς αναγνώρισης ή νομιμότητας. «Ούτε καν η Βενεζουέλα ή η Βόρεια Κορέα δεν θα την αναγνωρίσουν. Αλλά και εάν το κάνουν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθούσε στη διεθνή εκστρατεία ιδιαίτερα».
Από την άλλη, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιγκντεμόντ διεμήνυσε χθες το βράδυ πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί κανονικά την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, και τόνισε πως «το αποτέλεσμά του θα εφαρμοστεί πλήρως». Χθες ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ενώπιον του Οικονομικού Δικαστηρίου στη Μαδρίτη ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, που κατηγορείται για εκτροπή δημόσιων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου 2014. Μαζί του είναι κατηγορούμενα και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του. Κανείς εξ αυτών δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, παρά μόνο οι συνήγοροί τους.
ΕΝΑΣ ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουιγκντεμόντ, καθώς εκτιμά ότι «συντρέχει η διάπραξη εγκλημάτων, όπως ανυπακοή, κατάχρηση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος». Ο καταλανός πρόεδρος, πάντως, δείχνει αποφασισμένος και μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta ανέφερε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις, προκειμένου να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα. «Δεν θα αφήσω να δικαιωθεί το βρώμικο παιχνίδι» τόνισε. Παραδέχθηκε βέβαια πως η Καταλωνία δεν διαθέτει πλέον τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός άψογου δημοψηφίσματος, όμως, είπε, «έχουμε τα απαραίτητα».
Οσον αφορά το αποτέλεσμα, ο Πουιγκντεμόντ δήλωσε πως αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα συγκαλέσει την κυβέρνηση και το τοπικό Κοινοβούλιο για να λάβουν αποφάσεις. Διευκρίνισε, πάντως, πως πλέον βρίσκεται σοβαρά στο τραπέζι η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση της Βαρκελώνης την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΙΤΙ. Χθες η καταλανική αστυνομία, γνωστή με το όνομα Mossos, κλήθηκε να συμμετάσχει σε σύνοδο με τα άλλα δύο αστυνομικά σώματα, την ισπανική αστυνομία και την εθνοφυλακή, προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Στο λιμάνι της Βαρκελώνης έχουν καταπλεύσει τρία κρουαζιερόπλοια, όπου διαμένουν 6.000 αστυνομικοί από άλλες περιοχές, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για την εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων για το δημοψήφισμα. Μέσα στην ένταση των ημερών προέκυψε και ένα ευτράπελο. Ενα από τα κρουαζιερόπλοια ήταν διακοσμημένο με τεράστιες εικόνες κινουμένων σχεδίων, όπως ο Τουίτι και ο Ταζ. Επειδή ο Τύπος γέμισε με ειρωνικά σχόλια, οι ισπανικές Αρχές άπλωσαν μεγάλα πανιά για να καλύψουν τις εικόνες αυτές –μια επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ισχυροί άνεμοι την εμπόδιζαν επί ώρες. Ωστόσο, και οι συνθήκες διαβίωσης τόσων χιλιάδων αστυνομικών μέσα στα κρουαζιερόπλοια δεν είναι καλές, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την απόφαση των λιμενεργατών της Βαρκελώνης να μην εξυπηρετήσουν τα πλοία.