Το σχόλιο φέρεται να το έκανε πριν από μερικές εβδομάδες ο Εμανουέλ Μακρόν σε σε κάποιον συνεργάτη του: «Αν συμμαχήσει με τους Φιλελευθέρους, είμαι νεκρός». Αναφερόταν στην Ανγκελα Μέρκελ και στα γερμανικά μετεκλογικά σενάρια. Ενδεχομένως βέβαια ο γάλλος πρόεδρος να αναφερόταν σε μια κυβερνητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων χωρίς τη συμμετοχή των Πρασίνων –κάτι αδύνατο, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ ξεκαθάρισε χθες βράδυ, ενόψει των διαπραγματεύσεων, ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα. Ακόμα και με την (όποια) εξισορροπητική δύναμη των Πρασίνων, ωστόσο, μια συμμετοχή του FDP στη γερμανική κυβέρνηση θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στα σχέδια του Μακρόν για επανίδρυση της Ευρώπης. Ιδιαίτερα αν οι Φιλελεύθεροι καταφέρουν να αποσπάσουν το υπουργείο Οικονομικών, όπως δεδηλωμένα θέλουν ή, καλύτερα, απαιτούν. Από όλα τα σενάρια που βλέπει μπροστά της η Ευρώπη, αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα το χειρότερο.

Τόσο το κόμμα όσο και ο ηγέτης τους, ο Κρίστιαν Λίντνερ, τάσσονται υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επιπλέον αλληλεγγύη έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών –το κόμμα εξακολουθεί μάλιστα να τάσσεται υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μάλλον οξύμωρο το ότι ένας τόσο ένθερμος φιλευρωπαίος όπως ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, χαιρέτισε τη «μεγάλη επιτυχία» του FDP. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, αμέσως ύστερα από αυτό το tweet, ο Φέρχοφστατ έστειλε ένα ακόμα εκφράζοντας την ελπίδα «να σχηματίσει τώρα η κυρία Μέρκελ μια φιλευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται επειγόντως η Ευρωπαϊκή Ενωση»: εν ολίγοις, επιδόθηκε σε δύσκολες, έως και αδύνατες ασκήσεις ισορροπίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στη γερμανική «Ντι Βελτ», ο Κρίστιαν Λίντνερ ξεκαθάρισε πως η ευρωπαϊκή ατζέντα θα είναι για το κόμμα του το πλέον σημαντικό θέμα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. «Φοβάμαι», δήλωσε, «μήπως η κυρία Μέρκελ έχει ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία για τη δημιουργία νέων μηχανισμών χρηματοδότησης με τον κύριο Μακρόν. Οτιδήποτε πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μεταφοράς πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης είτε για μια τραπεζική ένωση, αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή» ξεκαθάρισε.

Ο γάλλος πρόεδρος, που τάσσεται υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών, ενός Κοινοβουλίου και ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, χρειάζεται μια φιλευρωπαϊκή γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει εμπρός. Το FDP, από την άλλη πλευρά, αποκλείει τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού αν η Μέρκελ στηρίξει τις γαλλικές προτάσεις. «Κρίστιαν Λίντνερ, ο φιλελεύθερος που μπορεί να αναστατώσει τα σχέδια του Μακρόν» σχολίασε ο γαλλικός Τύπος. «Αυτό που είναι βέβαιο», επεσήμαινε χθες το βράδυ η «Monde», «είναι πως η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει τις ερχόμενες ημέρες στην ομιλία που θέλει να κάνει για την Ευρώπη ο Μακρόν αυτή την Τρίτη» –ο γάλλος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει αναλυτικά, από τη Σορβόννη, τις προτάσεις του για την αναγέννηση της Ευρώπης αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Προς το παρόν, πάντως, η μοναδική αντίδραση που ακούστηκε χθες από το Παρίσι για τις γερμανικές εκλογές ανήκει στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν –η οποία χαιρέτισε το «ιστορικό σκορ» του AfD ως «ένα νέο σύμβολο της αφύπνισης των ευρωπαϊκών λαών».