Με υπεκφυγές επιχείρησαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος να προσπεράσουν την υπόθεση «Noor 1» και τις σκοτεινές επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη, διαβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, εαυτούς και αλλήλους ότι θα συμπορευθούν αναγκαστικά ώς το τέλος. Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδειξαν την αγωνία τους να κλείσει τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η υπόθεση, από την οποία καίγεται η κυβέρνηση. Οχι μόνο με την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (με 151 ψήφους κατά έναντι 122 υπέρ), αλλά και με την υποστήριξη που παρείχαν ο ένας στον άλλον απέναντι στην ομοβροντία της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το ΚΚΕ, το οποίο συνήθως επιλέγει ουδετερότητα, στήριξε το γαλάζιο αίτημα με το επιχείρημα ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Σε κοινή γραμμή, Τσίπρας και Καμμένος παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη και επιτέθηκαν στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του απόπειρα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκεκριμένα του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη. Ο Πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για προσπάθεια παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Δικαιοσύνη αρνούμενος τις αιτιάσεις Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των δικαστών. Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες Καμμένου που δημοσιεύτηκαν στα «Παραπολιτικά» και έδειχναν τον υπουργό Αμυνας να παίζει σε καζίνο του Λονδίνου, ο ίδιος υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο «χώρο διασκέδασης», όπως τον αποκάλεσε, είχε πάει για πρώτη φορά το 1994 μαζί με στελέχη της ΝΔ.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. Ο Καμμένος, ωστόσο, προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια βουλευτών ακόμη και της συμπολίτευσης με την επιλογή του να αγνοήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία και να απουσιάσει από αυτήν, καίτοι τον αφορούσε ως «εγκαλούμενο». Εκτός από την ομιλία του, με τον ίδιο να ζητάει να λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρέθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας για περίπου πέντε λεπτά το πρωί, στο ξεκίνημα της πολύωρης συζήτησης, και για άλλα τόσα το μεσημέρι, προκειμένου να απαντήσει επί προσωπικού στον Σταύρο Θεοδωράκη. Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα, λίγο πριν από την ομιλία του, έχοντας, ωστόσο, ως δικαιολογία ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Μαξίμου και συγκεκριμένα τις συναντήσεις του με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον κοινοτικό επίτροπο Κάρλος Μοέδας.
ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ. Μολαταύτα, η μαζική απουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ισοδυναμεί με ένοχη σιωπή και αποστάσεις της πλειονότητάς τους από τον Καμμένο. Πέραν του υπουργικού διδύμου Κοντονή – Παπαγγελόπουλου και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παρασκευόπουλο, η εκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος στη συζήτηση ήταν αναιμική. Επισήμως ελέχθη πως «δεν θα έπρεπε να νομιμοποιήσουν διά της παρουσίας τους ένα ανύπαρκτο ζήτημα», όμως η δυσαρέσκεια που υποβόσκει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΝΕΛ και τους χειρισμούς Καμμένου είναι δεδομένο πως εκφράστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ψηφοφορία επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν ονομαστική και έτσι δεν υπήρχαν περιθώρια διαφοροποίησης. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος λόγω ασθενείας, ενώ απείχε και ο Πάνος Καμμένος σε μια επίδειξη πολιτικής ανωτερότητας.
Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η ένταση με την οποία έκλεισε η συζήτηση και η σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ-Καμμένου, στην οποία πρωταγωνίστησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Με τον Πρωθυπουργό να επιλέγει τη σιωπή και να αφήνει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να απαντήσει, η βουλευτής είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Αμυνας: «Τζάμπα μάγκας είστε εσείς, που κρύβεστε πίσω από τις φούστες του κ. Τσίπρα». Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ την υποχρέωσαν να πει αργότερα, «αφού σας ενοχλεί, πίσω από τα παντελόνια του κ. Τσίπρα», αλλά ακολούθησαν προσωπικές βολές από τον Καμμένο εις βάρος της για την οικογενειακή σχέση της με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και για την περίφημη υπόθεση του ενός εκατ. ευρώ του συζύγου της Ισίδωρου Κούβελου –για την οποία σημειωτέον έχει δικαιωθεί δικαστικά.