Σας είχα ενημερώσει έγκαιρα από τις πηγές μου στο Μαξίμου ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος δεν είχε «κλειδώσει». Και τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα. Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός έχει βεβαρημένο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τη μετάβασή του στο Ταλίν για την Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, οπότε δεν «έβγαινε» η παρουσία του στη Χερσόνησο του Αθω, όπου μάλιστα θα συναντούσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ετσι, το γραφείο του Πρωθυπουργού ενημέρωσε σχετικά τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας και συμφωνήθηκε ότι ο Τσίπρας θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος στο μέλλον.

Μίνι διακοπές

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου φαίνεται πως συνδύασε ο Τσίπρας στην Κρήτη, όπου βρέθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο και την ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά, δηλαδή αντίστοιχα σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι κατάσκοποί μου (που βρίσκονται παντού) με ενημέρωσαν ότι πέρασε οικογενειακώς το Σαββατοκύριακο μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου και επέστρεψε με την απογευματινή πτήση της Κυριακής από τα Χανιά στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σήμα κινδύνου από το Κέντρο Υποδοχής Κω

Για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω δεν είχε ούτε καν νοσηλευτή για τους 850 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό και πολλά άλλα καταγγέλλουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από τον περασμένο Απρίλιο υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, «καθώς διεκόπη η επί μακρόν συνεργασία με ΜΚΟ δοκιμασμένες στο πεδίο, οι οποίες είχαν αναλάβει από χρόνια τη στελέχωση των Κλιμακίων Ιατρικού Ελέγχου των ΚΥΤ». Μάλιστα, η κατάσταση είναι τέτοια που εάν εισαγγελική Αρχή έμπαινε στα κέντρα, που λειτουργούν παράτυπα, θα τα έκλεινε.

Οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν και στους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και στους δημάρχους των νησιών που δέχονται τις αυξημένες προσφυγικές ροές, αναφέρονται και στην… ακέφαλη υπηρεσία τους, καθώς δεν υπάρχει διευθυντής –έπειτα από παραίτηση του τελευταίου. Ζητούν, όπως λένε, να εφαρμόζονται οι κανόνες καθώς «το μόνο που εμείς θα προτάσσουμε, πλέον, είναι η αυστηρή εφαρμογή της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο διοικητικής δράσης».

Ψάχνουν λύσεις

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζαν ότι όλες οι παρατηρήσεις λαμβάνονται υπόψη και πως σκοπός είναι η βέλτιστη λειτουργία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του υπουργείου. Μάλιστα, διευκρίνιζαν ότι το περασμένο Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός, με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είχε τετράωρη σύσκεψη με τους διοικητές και των έξι Κέντρων Υποδοχής, οι οποίοι απαρίθμησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα, με βασικότερα τον υπερπληθυσμό αλλά και τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς, όπως η Αστυνομία, που χρήζει βελτίωσης.

Ο Βενιζέλος για το Πατριαρχείο

Επειδή δεν υπάρχει ειδικότερος νομίζω σε αυτά τα θέματα και επειδή αύριο δεν θα σας το θυμίσει κανείς λόγω της 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ, από σήμερα σας ενημερώνω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος αύριο το πρωί στις 10 θα βρίσκεται στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην επιστημονική ημερίδα «Εκκλησία και Σύνταγμα», όπου θα μιλήσει με θέμα: «Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως συνταγματικά ρυθμισμένες – Η συνταγματική θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».