Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Kιάουνγκ-χα.
Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε νωρίτερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι της «κήρυξε τον πόλεμο», τόσο με την απειλή του να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, όσο και στέλνοντας αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πετάξουν κοντά στις ακτές της. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα λάβει «αντίμετρα» και αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην «κατάρριψη των στρατηγικών βομβαρδιστικών» των ΗΠΑ στο μέλλον.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγιάνγκ.
«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (…) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.
«Εχει επιτύχει προόδους» στο πυρηνικό πρόγραμμα
«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο», επέμεινε η Κανγκ. Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Κανγκ, η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» και «το πρώτο βήμα θα είναι να σταματήσει τις προκλήσεις».
Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.