Κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά και άλλων χωρών που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα αεροσκάφη όπως η Βρετανία έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στα καναδικά αεροσκάφη Bombardier.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε διαδικασία για να επιβληθούν δασμοί μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η αμερικανική Boeing ότι ο Καναδάς επιδοτεί τα αεροσκάφη Bombardier CSeries κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Στο παιχνίδι μπήκε χθες και η Βρετανία που απείλησε την Boeing ότι θα χάσει συμβόλαια στον κλάδο της άμυνας, επειδή με την επιβολή δασμών κινδυνεύουν πλέον 4.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο που έχει η Bombardier στη Βόρεια Ιρλανδία. Τα φτερά των αεροσκαφών CSeries της Bombardier κατασκευάζονται σε εργοστάσιο στο Μπέλφαστ. Η απόφαση για την επιβολή δασμών στην καναδική εταιρεία από τις ΗΠΑ αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βρετανία η οποία στηρίζεται και σε βουλευτές από τη Βόρεια Ιρλανδία για να παραμείνει στην εξουσία. Η Bombardier είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα οριστικοποιηθεί μόνο εάν η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) λάβει σχετική απόφαση υπέρ της Boeing. Η τελική απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2018.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Η Boeing έχει παραπονεθεί ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη της καναδικής εταιρείας με χωρητικότητα 110 έως 130 θέσεων πουλήθηκαν στις ΗΠΑ σε τιμές κάτω του κόστους επειδή η Bombardier επωφελήθηκε από κρατικές επιδοτήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν τώρα να επιβάλουν στην Bombardier δασμούς ύψους έως 220%. Οι τιμές για τα αεροσκάφη CSeries της εταιρείας ξεκινούν από 79,5 εκατ. δολάρια το καθένα αλλά οι αεροπορικές συχνά λαμβάνουν εκπτώσεις έως 50%. Η Boeing κατηγορεί τους Καναδούς ότι πούλησαν αεροσκάφη σε αεροπορική εταιρεία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές του επίσημου καταλόγου. Η υπόθεση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού για την ανανέωση της συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA).