Στο Ελληνικό πνίγεται για μία ακόμη φορά το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης μετά και την τρίτη κατά σειρά αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Η πολύπαθη επένδυση βρίσκεται εντελώς στον αέρα, με τη χθεσινή εξέλιξη να επιβεβαιώνει ότι στελέχη της κυβέρνησης και ισχυρές συντεχνίες ακυρώνουν ακόμη και τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις για επιτάχυνση του έργου. Εκ των υστέρων, και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, πηγές του Μαξίμου άφηναν να διαρρέει ότι δεν θα επιτρέψουν σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Οι διαρροές αυτές φωτογράφιζαν την προεδρεύουσα του ΚΑΣ και υπεύθυνη για τη χθεσινή αναβολή, γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, δίχως όμως να είναι γνωστός και ο βαθμός αντίδρασης, αν δηλαδή θα απομακρυνθεί και από τη θέση της.

Ως αιτία της αναβολής προβλήθηκε, αυτή τη φορά, ότι η κήρυξη ή μη της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου πρέπει να προηγηθεί της έγκρισης ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης που βρισκόταν στη χθεσινή ατζέντα. Πρώτα δηλαδή θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ η έγκριση ή όχι του χώρου ως αρχαιολογικής ζώνης και μετά τα υπόλοιπα.

Είναι προφανές πως αν τελικά χαρακτηριστεί κάποιο επίμαχο τμήμα της έκτασης ως αρχαιολογικό, τινάζεται στον αέρα η επένδυση και άρα μετά δεν θα έχει και πολύ νόημα η έγκριση της μελέτης και του σχεδίου του έργου.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ. Την απόφαση για αναβολή έλαβε η Βλαζάκη, που έχει σηκώσει μπαϊράκι, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα και την παρόμοια εντολή που λέγεται ότι είχε πάρει από την πολιτική της προϊσταμένη Λυδία Κονιόρδου, με την οποία και η κόντρα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Το δείχνει το γεγονός ότι χθες η Βλαζάκη «άδειασε» αρκετές φορές την υπουργό. Οπως όταν υποστήριξε ότι της είχε πει πολλές φορές πως πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία κήρυξης ή μη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, αλλά εκείνη δεν την άκουσε. Το ίδιο έκανε και όταν υποστήριξε ότι είναι άκυρο το Μνημόνιο Συναντίληψης με τον επενδυτή, δηλαδή ένα μοντέλο τύπου μετρό για τα αρχαία που ορίζει ποιες πρόνοιες θα λαμβάνει αυτός κάθε φορά που εντοπίζει ευρήματα, κάτω από το οποίο έχει βάλει την υπογραφή της η Κονιόρδου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού που υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των Αρχαιολόγων για το Ελληνικό (ελέγχεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ζήτησε φορτικά να αναβληθεί η συνεδρίαση, παρά τη διαφορετική άποψη των υπηρεσιών. Εχει ενδιαφέρον ότι κατέστη προσπάθεια να αποκλειστεί η είσοδος του Τύπου από τη συνεδρίαση, καθώς και ότι έξω από το ΚΑΣ παρέστη σε συμπαράσταση των συγκεντρωμένων αρχαιολόγων ο Νίκος Φίλης, βουλευτής της Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και μέλος της ομάδας των 53+. Στα πολιτικά πηγαδάκια, το όνομα Φίλη ακούγεται ως του υποψήφιου διαδόχου της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού.