Απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων για το 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, διαβεβαιώνοντας ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ.
Επίσης μίλησε για εντυπωσιακή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων φέτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την επόμενη διετία « θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα» συνδέοντας το θέμα και με την Eldorado.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες και πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM.
Οχι νέα μέτρα για το 2018
Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος προέβλεψε ανάπτυξη 2% φέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.
Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» είπε).
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση» και ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή, τόνισε.
Βροχή επενδύσεων την επόμενη διετία
Για εντυπωσιακή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων φέτος μίλησε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος».
Συμπλήρωσε πως «όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ στο επιχείρημα ότι μεγάλες εταιρείες κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα και τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες απάντησε ότι αυτό ανέκαθεν γίνεται, προσθέτοντας πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτοί που αποχωρούν από τη χώρα αντικαθίστανται από άλλους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις από την Τουρκία που σκέπτονται να έρθουν στη χώρα μας, είπε.
Μάλιστα ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε 1- 2 χρόνια θα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις από όσες θα μπορούν να απορροφηθούν, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν «φίλτρα» για να προστατεύονται και κοινωνικά αγαθά.
«Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» αναρωτήθηκε και έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο με την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η μετακίνηση Σόιμπλε και το αστείο Τσίπρα
«Με πήρε πριν από δύο ώρες ο πρωθυπουργός για να πάω στην Προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε, να πάω κι εγώ στην Προεδρία της Βουλής» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην έναρξη της συνέντευξής του, ενώ αποδεχόμενος πως αστειεύεται, ομολόγησε ότι «όντως το έκανε αυτό το αστείο ο Αλέξης Τσίπρας».
Το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη «δεν περπατάει» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Γερμανία ότι δέχτηκε τελικά τη μετακίνησή του στην προεδρία της γερμανικής βουλής. Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κ. Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «ξέραμε ποιος ήταν με τα καλά και τα κακά του, είναι μία σύνθετη προσωπικότητα που άφησε την στάμπα του, πάντως ήταν ευρωπαϊστής» αν και όχι (με τον ίδιο τρόπο) όπως εγώ.
«Πραγματικά πίστευε μια εποχή ότι ήταν καλύτερα για τους Ελληνες να ήταν εκτός Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό τώρα δεν το πιστεύει νομίζω, όπως και μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ. Λίτνερ. «Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ» είπε.
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το όραμα για τη νέα Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης μέχρι και τις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι αυτά που θέλει και η Γαλλία και η Γερμανία «δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα ‘ελληνικά επεισόδια’. Πρέπει να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και ζήτημα, γιατί έχει άλλα προβλήματα η Ευρώπη».
Σημείωσε δε, ότι η χώρα μας θα μετάσχει στη συζήτηση για τη «νέα Ευρώπη» και τις αλλαγές που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος και στηρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας.
Αλλαξε στάση το ΔΝΤ για τις τράπεζες
Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
«Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα που ανακινήθηκε και μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ό,τι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».
Κόκκινα δάνεια, στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, όπως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους».
Επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως τόνισε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.