Μηδενικές τιμές ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ορυκτέλαιων, παρουσιάζουν και στη δεύτερη ανάλυση τα δείγματα των υδάτων από τις παραλίες Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, κεντρική Σαρωνίδας, κόλπου Αλυκών Αναβύσσου και Θυμαρίου Παλαιάς Φώκαιας, σύμφωνα με τον δήμο Σαρωνικού.

Τις αναλύσεις πραγματοποίησαν τα πιστοποιημένα από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.». Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν «σε τακτική βάση έως και τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του δήμου μας», σημειώνει ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, επισημαίνοντας ότι, «σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τις ακτές που απαγορεύεται η κολύμβηση, οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού ΔΕΝ έχουν κριθεί ακατάλληλες».

Στο μεταξύ, βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση σε πολλές παράκτιες περιοχές, από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό πριν από 17 ημέρες.

Σήμερα, αναμένονται δύτες στην περιοχή του όρμου Σεληνίων Σαλαμίνας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες αντιρρύπανσης και επιθεώρηση του βυθού με υποβρύχια μέσα, οι οποίοι και θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών απορρύπανσης, σε όποια θαλάσσια περιοχή απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίστηκε ο εντατικός καθαρισμός των ακτών από 122 άτομα προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών με τέσσερα πλυστικά μηχανήματα.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση.

Στο λιμανάκι της Αφροδίτης συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «Φρεαττύδα», πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου, η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.

Στις εργασίες απορρύπανσης συμμετέχουν επτά σκάφη του λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο. Το πετρελαιοφόρο “ΣΥΡΟΣ” έχει απαντλήσει έως τώρα φορτίο πετρελαιοδειδών περίπου 887m3 φορτίου, ενώ στο πετρελαιοφόρο “Lassea” βρίσκονται άλλα 1.533 κυβικά.

Το βυθισμένο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» που είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου είχε στις δεξαμενές του συνολικά 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.